У КПЗ Ваљево одржан 18. Републички фестивал осуђеничког литерарног стваралаштва

Пером „У огледалу“ неког лепшег сутра

„То је прича о неправди, коју носи сиромаштво, о борби  сиромашног човека да оствари своје снове, љубави и помоћи коју очекује…“ Овим речима свој првонаграђени рад „У огледалу“ описује Б. И. штићеница Казнено- поправног завода за жене у Пожаревцу. Б. И. најбоља је међу 78 аутора, који су на конкурс 18. по реду Републичког фестивала осуђеничког литерарног стваралаштва, одржаног 18. маја у КПЗ Ваљево, предали 107 радова. Одмах за Б. И. је другонаграђени В. Р. за причу „Подела“, док је аутору приче „Ретровизор“ Л. Д. припала трећа награда. Попут лауреаткиње,  њих двојица казну издржавају у пожаревачкој затворској установи. Када је реч о категорији поезије, учествовао је 101 аутор са 170 радова. Прва награда припала је Ј. О. из КПЗ Пожаревца за песму „Модерна поезија уличног уметника“, друга М. С. такође из КПЗ Пожаревац за песму „Изгубљени странац“, док је трећенаграђен рад „Време“, аутор Ч. М. из КПЗ Крагујевац.

По оцени стручног жирија, предвођеног председником Жељком Обреновићем, више радова у обе категорије је похваљено. На конкурсу су учествовали штићеници 22 установе: Казнено- поправних завода, Окружних затвора, Васпитно- поправног дома Крушевац и Специјалне затворске болнице.  

Фестивал је улепшао својим наступом хор КПЗ за жене из Пожаревца и осуђеници из КПЗ Ваљево С.Ј. и Ј. М., који су читали награђене радове. Порука фестивала је: Будимо бољи људи! Присуствовали су му бројни уважени гости и пријатељи установе. 

По благослову, услед заседања Светог Архијерејског Сабора оправдано одсутног Владике Исихије, фестивалу су присуствовали духовник Казнено- поправног завода Ваљево јереј Дејан Трипковић и јереј Драган Станојевић, који годинама учествује у богослужењима у капели установе.

Ј. Ј.