Прослава Светог пророка Јеремије у Лајковцу

У Недељу четврту по Васкрсу – Недељу Самарјанке Православна народна  хришћанска заједница  при Храму Светог великомученика Димитрија у Лајковцу прославила је  славу свога братства Светог пророка Јеремију.

Молитвено сабрање  започело је вечерњим богослужењем после кога је служен помен преминулим члановима заједнице.

 На  дан  Светог пророка Јеремије,  Светом  Литургијом  началствовао  је архијерејски намесник тамнавски протојереј Небојша Миливојевић, уз саслужење више епархијских  свештенослужитеља и протојереја- ставрофора Милана Пантелића из Шапца. Појање хора чланова хришћанске заједнице улепшало је евхаристијско сабрање.

На почетку своје проповеди протојереј- ставрофор Милинко Јовић, духовник ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“ из Ваљева,  честитао  је славу братству радосним поздравом Христос Васкрсе“,  а потом казао неколико поука братству и свим учесницима молитвене свечаности.

  • Данас смо се овде окупили као православци, светосавци, богомољци богољупци  и као такви, драга браћо и сестре, позвани смо да будемо служитељи Господу Богу своме.Велики пророк Јеремија одазвао се том позиву и још од своје петнаесте године пророковао свом  народу и позивао га на покајање.Он је претрпео многа страдања од истих тих својих сународника, јер нису могли  да поверују његовим речима. Ми данас треба да претрпимо, да опростимо  и да се молимо где год да се нађемо- на послу у фабрици, на њиви у школи  или у постељи. Најважнија молитва је Света Литургија, центар нашег богослужења, јер се кроз Свету Тајну Причешћа  сједињујемо са Господом- поручио је прота Милинко Јовић.

У наставку молитвеног сабрања освећено је славско жито и пререзан славски колач.Потом је уследила трпеза љубави, коју су припремили богољубиви и трудољубиви чланови братства на челу са својим духовником  јерејем Предрагом Велимировићем.

Пригодном беседом  у којој је нагласио значај богомољачког покрета и у данашње време, отац Предраг Велимировић је захвалио члановима братства  хришћанске заједнице на досадашњем труду и залагању.Он их је замолио да  пажљиво саслушају искуства и идеје протојереја –ставрофора Милана Пантелића из Шапца и протојереја- ставрофора Милинка Јовића, духовника  ПНХЗ „ Воздвиженије Часног Крста“ при Храму Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву и, ако је могуће, примене их у свом даљем раду.

Директорка  Средње школе у Лајковцу  Косана Грчић, и сама члан хришћанске заједнице, са одушевљењем је прихватила предлоге и савете духовника  о сарадњи, у нади да ће тако више младих пожелети да постану чланови братства. Потом је уследио кратак културно-уметнички програм  у извођењу  неколико ученика из  СШ „17 септембар“.

 ђакон  Никола Николић, вероучитељ