Света Архијерејска Литургија у част храмовне славе у Дупљају

Владика Исихије: Свети Сава остаје у нашим срцима као наш први пастир

Храм Спаљивања моштију Светог Саве у Дупљају, и ове године, био је домаћин велике молитвене свечаности у част свог небеског заштитника. Светом Архијерејском Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејских намесника првог и другог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића и Саше Максимовића и више свештенослужитеља из Ваљева, као и појање певнице и молитвено учешће верног народа. У празничној проповеди Владика Исихије појаснио је догађај описан у данашњем јеванђељу (Јн 7, 14- 30), када Господ Христос улази у храм и проповеда, што наилази на чуђење Јудејаца. „Моја наука није моја, него Онога, Који ме је послао“, речи су којима Господ Христос објашњава Своју проповед, упућујући окупљене да ће је лако познати, ако пожеле да творе вољу Очеву. Реч Божја је творачка реч, реч са силом, али то је реч тајне и човек не може да је схвати обичним интелектуалним проучавањем и методама, које важе за остала знања и мудрости, рекао је у празничном слову Владика Исихије.

  • Реч Божја се упознаје и доживљава тиме што се твори воља Божја. Тек када се уподобљујемо Богу, можемо полако и постепено да улазимо у Његову истину и на дубљи начин да разумемо тј.“чулом срца и спознаје“ да доживљавамо ту реч и да она у нама буде потврђена, посејана и да се развија. Али, речи благодати су ненаметљиве. Траже да се посветимо да би узрастале у нама, зато што је Бог Онај Који поштује нашу слободу. Не тражи да творимо Његову вољу због користи, нити због тога што смо принуђени или што је то обичај, већ зато што смо Га заволели, хоћемо да се посвећујемо Њему и освећујемо се Његовом речју- део је празничног слова ваљевског архипастира проистеклог из данашње јеванђељске приче. 

Осврнувши се на прошлонедељни одломак – причу о Бањи Витезди (Јн 5, 1. 15)из кога сазнајемо о још једном исцељењу које је Господ учинио, а које је наишло на прекор Јудејаца, јер је учињено у суботу, Владика Исихије је објаснио да они нису могли да разумеју да је Он премудрост Божја, законодавац, Који је дат људском роду за сједињење са Њим. Прихвативши страдање и крсну смрт, Господ Христос је на тајанствен начин спасио цео људски род. Свима нам даје могућност спасења, а на сваком од нас је да ту могућност пригрлимо, поверујемо у то и, кроз Свету тајну крштења, постанемо чланови Цркве, истакао је Владика Исихије. Говорећи о данашњем празнику Спаљивања моштију Светог Саве, коме је посвећен храм у Дупљају, Владика Исихије је навео да је то „друго страдање Светог Саве“, нашег оца и учитеља, вечног предводника рода српског. Начинивши осврт на историјски контекст у ком се догађај спаљивања моштију на Врачару одиграо, он је истакао да је пламен Светог Саве засијао новим жаром читавим српским родом и нашом Црквом. 

  • Тај дим, та светлост и прах раширили су се по целом роду. Мошти су постале присутне по читавој земљи и сви су имали у себи и на себи део моштију. Свети Сава је још више обједињавао наш народ, учио нас, снажио и подстицао да смиреноумно трпимо ропство и неправду, као и да чинимо добро и будемо ученици његови, а уједно са Њим и ученици Господа Христа, Који је једино наше спасење. Зато, Свети Сава остаје у нашим срцима као наш први пастир- закључио је Владика Исихије, благосиљајући верни народ да, молитвама Светог Саве, прослављамо Господа ма колико се овосветске таме обрушавале на нас. 

По Светој Литургији начињен је литијски опход око храма и преломљен славски колач. На крају богослужења, Владика Исихије је указао да се ове године празник Спаљивања моштију поклапа са преполовљењем Педесетнице и честитао славу свима који су били део данашњег сабрања. Прослава храмовне славе је заокружена освећењем студенца (чесме) са мозаичком иконом Светог Саве у порти цркве, које је обавио Владика Исихије са свештенослужитељима, а потом свечаном трпезом, коју су припремили парохијани, предвођени својим парохом протонамесником Невеном Лукићем. 

Ј. Ј.