Марковданско молитвено сабрање на Равној Гори

Празник Светог апостола и јеванђелисте Марка свечано је обележен у Храму Светог великомученика Георгија на Равној Гори, месту са ког је пролећа 1941. године Југословенска војска у отаџбини, под командом генерала Драгољуба- Драже Михаиловића, отпочела антифашистичку борбу. Свету Литургију је служио пртојереј- ставрофор Драгомир Јовановић, старешина ове светиње, уз саслуживање свештенства Архијерејског намесништва колубарског и молитвено учешће више верника, поштовалаца лика и дела Четничког покрета из разних крајева.

У празничној беседи јереј Илија Илић, старешина Храма Свете великомученице Марине у Бањи Врујци, поучио је верни народ на пажљиво опхођење према онима који су „мало мање у Цркви“, јер им се не допадају поједини које би тамо видели. О њих се, говорио је Свети апостол Павле, не смемо огрешити, указао је отац Илија Илић. Ми знамо ко су били јунаци кроз нашу историју од Маричке битке, преко Косовског боја до равногорског устанка и зато имамо велику одговорност. Молимо се Светом Георгију и Светом апостолу Марку да нас укрепе, дају снаге да сагледамо себе и пуноћу смисла литургијских окупљања, закључио је врујачки парох.

Након Свете Литургије служен је парастос генералу Дражи Михаиловићу и његовим саборцима, као и свим јунацима ослободилачких ратова. 

Ј. Ј.