Свечани дочек моштију Светог Владике Николаја Велимировића и Епископа Исихија

На празник Светог великомученика и побједоносца Георгија, у суботу 6. маја 2023. године, у манастиру Ђурђеви Ступови, служена је свечана доксологија поводом доласка Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Исихија у посјету Епархији будимљанско-никшићкој.

Владика ваљевски је на благослов вјерном народу Епархије будимљанско-никшићке, даривао дио моштију – честицу Светог Николаја Жичког и Охридског, из манастира Лелић, која ће вечерас бити остављена у манастиру Ђурђеви Ступови на поклоњење вјерницима.

Дио Светитељевих чесних моштију ће сјутра бити однијет у храм који је посвећен Светом Владики Николају у Његњеву код Бијелог Поља, гдје ће Епископ Исихије служити Свету Архијерејску Литургију заједно са Владиком будимљанско-никшићким Методијем. Дио моштију ће бити остављен као дар на цјеливање, укрепљење, духовну утјеху, потпору и благослов православном народу на овим просторима.

У топлој поздравној ријечи, Преосвећени Епископ Методије је Владици Исихију пожелио добродошлицу, захвалио му на доласку и на овако шчедром дару, наводећи да су духовници, владике и свети оци, долазећи са тих страна ваљевске Епархије, увијек долазили пуних руку.

„И ти си нам, међу осталим благословима своје Епархије, донио честицу моштију Светог Владике Николаја српског и свеправославног, из његове задужбине манастира Лелић. Нема ништа љепше него кад браћа живе заједно и кад се држе међусобно, кад једни друге подржавају и подстичу на пут спасења и доприносе, колико је то у нашој моћи, да олакшамо овај крстоносни хришћански пут којим идемо да изнесемо свој крст до краја. Увијек је љепше кад смо заједно и збијамо редове, кад путујемо ка вјечности скупа“.

„Црква је заједница спасења, то и овим потврђујемо што се око светих моштију Светих Божјих угодника сабирамо, и том благодаћу и живом водом која извире из њихових живоносних моштију облагодаћених напајамо своје душе и сљедујемо за Христом Богом нашим. Наша су срца радосна, испуњена Вашим доласком у ову велику и древну светињу жупана Првослава, која је данас, на овај дан, на Светог Ђорђа, коме је овај храм и ова света обитељ посвећена, слави 810 година како слави Бога и свог заштитника Светог Ђорђа. Управо, на овај дан у нашу Епархију нам доносите Свете мошти Владике Николаја, што није случајно, све је по дубљем Божјем промислу“, рекао је Владика Методије.

извор: Епархија будимљанско-никшићка