Света Архијерејска Литургија на Ђурђевдан у част храмовне славе у Новом насељу

Владика Исихије: Да имамо одважност Светог Георгија и не клонемо у тешким данима!

Храм Светог великомученика Георгија обележио је великом молитвеном свечаношћу празник свог небеског заштитника. Литургијско сабрање је предводио Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање архијерејског намесника другог ваљевског протонамесника Саше Максимовића и више свештенослужитеља из Ваљева, као и појање певнице и хора при новонасељској цркви

Празник Светог Георгија прослављамо у данима Свете Педесетнице, славећи Васкрсење Господа Христа и чекајући дан Силаска Светог Духа на ученике Сина Божјег- Духа утешитеља и Духа истине, Који ће сведочити за Господа Христа. Јер, објаснио је у ђурђевданском слову Владика Исихије, познање Бога надвисује наше способности. Ни умом, ни осећањем за добро и лепо, нити било којим чулом ми Бога не можемо спознати. То можемо само својим срцем, као органом духовног живота, али само у сагласју са Светим Духом, будући да, када човек добије просветљење од Духа Светог, просветљује се његов ум, а срце продубљује, рекао је ваљевски архипастир.

Говорећи о данашњем јеванђељском одломку (Јн 15, 17- 27; 16, 1-2) у коме је наведена заповест о љубљењу Бога и ближњих, коју Господ Христос на Тајној вечери даје Својим ученицима, Владика Исихије је истакао да смо сви који поверујемо у Господа другачији од света.

  • Ми не живимо по правилима овог света, већ по благодати Божјој и по љубави. У томе треба да се разликујемо. Не да бисмо, не дај Боже, себе узвисили пред другима, већ да бисмо били служитељи свом Богу, Кога смо заволели, и помоћници и доброделатељи нашим ближњима, јер у томе се огледа пуноћа живота да љубимо једни друге, како Господ каже. За ту љубав потребна је благодат Божја казао је Владика Исихије. 

Да би се сачувала на крштењу добијена благодат Божја, потребно је да долазимо на Свете Литургије и причешћујемо се, али и да чинимо напор да бисмо били бољи од себе, објаснио је он, поткрепивши речима Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија, који је ових дана више пута напоменуо да је неопходно да радимо на свом бољитку, који чини добро ближњима које волимо. 

Упозорење Господа Христа о гоњењу апостола, које ће чинити они који не познају Оног Који Га је послао, показује да је Син Божји раван са Оцем. Гоњење у овом животу може да буде и трајно, и мањег интензитета, али и изненадно и страховито. Увек треба да знамо, истакао је Владика Исихије, да је то гоњење не по вољи Божјој, већ по злу у ком лежи свет. Уз благодат Божју, то можемо претрпети у славу Бога, јер је Он пре нас пострадао због искупљења наших грехова.

Подсетивши на житије Светог великомученика Георгија, Владика Исихије је навео да овај широм света поштовани светитељ, храбар војсковођа и угледни народни трибун, управо то показује.

  •  Као прави следбеник Господа Христа, Свети Георгије је знао да ће у свету имати гоњење и одважно га је прихватио као што је прихватао и остале задатке, које му је Господ преко људи слао. Пострадао је не зато што је зло учинио или неком се замерио, већ зато што се у најстрашнијим гоњењима држао имена Господа Христа у Светоме Духу. Нека бисмо сви имали одважност Светог Георгија да у ове тешке дане не клонемо, већ да сву снагу коју имамо усмеримо ка чињењу добрих дела и ка трпљењу неправде. Да заједно са светима прослављамо Бога и знамо да је Он присутан у нашим животима- закључио је Владика Исихије. 

Након Свете Литургије, начињен је литијски опход и одслужена молитва за упокојене парохијане. Испред храма, Владика Исихије је преломио славски колач, благословивши све свечаре и учеснике сабрања да им Свети Георгије буде окрепљење и надахнуће.

Ј. Ј.