Свечаност у Осечини на празник Светог Владике Николаја

На празник Светог Николаја Охридског и Жичког обележена је слава Општине Осечина. Свечарска радост почела је Светом Литургијом,  која је традиционално служена у старом Храму Вазнесења Господњег у Осечини. Началствовао је подгорски намесник протонамесник Велимир Крстић, уз саслуживање протојереја-ставрофора Јована Полића и умировљеног свештеника Миломира Ћосића. Након службе све присутне је поздравио намесник подгорски и у беседи истакао улогу Владике Николаја за српски народ,  а посебно за житеље Осечине и целе Подгорине.

  • Владика Николај је био оснивач богомољачког покрета у Осечини. Походио је за живота и, ево,  Божијим промислом данас се слави као слава Општине Осечине- рекао је архијерејски намесник Велимир Крстић.

Литургији је присуствовао домаћин славе председник општине Никола Томић, уз целокупно руководство, као и мноштво деце.

Након Литургије кренуло се у литију кроз улице Осечине, где су свештеници узносили молитве, кадили и кропили све, ради напретка и мира. Литија је застала код зграде општине, где су свештеници пререзали славски колач. Након повратка у порту верници су прешли за трпезу љубави, коју су домаћини славе приредили у парохијском дому.

Милован Стевановић, вероучитељ