ПНХЗ при новонасељском храму прославила свог небеског покровитеља

Прота Гроздан Симић: Владика Николај је доживео Бога у свом срцу

Празник Светог Владике Николаја, којег Православна народна хришћанска заједница при Храму Светог Георгија у Новом насељу прославља као своју крсну славу, сабрао је у овој светињи више епархијских свештенослужитеља, међу којима су они који данас припадају овдашњем братству, свештеници који су некад овде служили, као и више десетина парохијана. Литургијско сабрање је предводио протојереј- ставорфор Мирослав Петаковић, парох у Степању, уз саслуживање протојереја Зорана Павловића, јереја Небојше Младеновића, Дарка Крунића и Далибора Чкојића, као и више умировљених пароха и свештенослужитеља из Ваљева. 

Празнично слово произнео је протојереј- ставрофор Гроздан Симић, умировљени парох ваљевски. Поздравивши верни народ васкршњим поздравом победе живота, прота Симић је указао на небригу за вечни живот, која постоји код многих људи саживљених са животом овог света, заборављајући на његову пролазност. Наиме, доћи ће дан у коме ћемо морати да положимо рачуне пред Господом за свој живот. Пример доброг живота јесу светитељи, међу којима је и данас слављени Свети Владика Николај.

  • Он (Владика Николај) је Божји угодник који је сав посветио себе јеванђељу и свом народу. Нико није пролио толико суза за свој народ, како у отаџбини тако у другим земљама, завршивши живот у Америци. Он је доживео Бога у свом срцу, сусрео се са Богом и откривене су му вредности човекове душе. Зато и није много марио за живот свој, него је мислио о српској души. Ми нисмо ни свесни колику му захвалност дугујемо за све што је даровао српском народу- рекао је отац Гроздан Симић, истакавши да је Свети Владика Николај предводио православне народне хришћанске заједнице, које су обновиле и очувале веру у народу.

По завршетку Свете Литургије, преломљен је славски колач и уприличена трпеза љубави, коју је припремило братство предвођено духовником протојерејем Гораном Анђелићем.

Ј. Ј.