Ваљевски гимназијалци најбољи у финалу Православне слагалице

Дана 27.априла 2023 године у Ваљевској гимназији је одржано финале квиза из веронауке за средњошколце ,са благословом Епископа ваљевског Г. Исихија, у организацији Канцеларије за веронауку Епархије ваљевске, а трудом и залагањем вероучитеља. Нарочита захвалност припада домаћину квиза, Ваљевској гимназији, која се радо одазвала да уступи предиван простор своје свечане сале за реализацију финала квиза.
Ово је први пут да су се најбољи ученици средњих школа на нивоу Епархије ваљевске надметали у квизу „Православна слагалица“, насталог по узору на  популарни квиз „Слагалица“ Радио – телевизије Србије.
Аутор квиза је јереј Драган Станојевић, иначе један од вероучитеља у Ваљевској гимназији.
 Финалисти квиза били су они који су се пласирали као најбољи у својим намесништвима.
Подгорско намесништво представљао је Образовно – васпитни центар „Браћа Недић“ из Осечине. Њихова екипа носила је назив Агапе, а чиниле су је ученице: Кристина Ђуричић, Николина Брадоњић и Викторија Јовановић, са вероучитељицом Миљаном Костић.
Сара Божић, Богдан Илић и Јован Нешковић представљали су Техничку школу  Обреновац из Посавског намесништва. Њих је припремила вероучитељица Зорана Мурић.
Из Колубарског намесништва учесници су били Мионичани Ненад Војиновић, Стефан Лазаревић и Димитрије Ракић, предвођени вероучитељем  ђаконом Марком Тодоровићем.
Ученици Гимназије „Бранислав Петронијевић“ из Уба Никола Ватезовић, Анастасија Леповић и Милица Рикановић, са својом вероучитељицом Мајом Додовић, дошли су као првопласирани из Тамнавског намесништва.
Друго ваљевско намесништво представљала је Техничка школа из Ваљева и то ученици Јован Планић, Ивана Марјановић и Никола Павловић и резерва Марија Бајић, а за такмичење их је припремио вероучитељ ђакон Владимир Ракић.
Прво ваљевско намесништво представљала је  Ваљевска гимназија, односно ученици Аница Петровић, Василије Трипковић и Душан Јаковљевић, помогнути вероучитељима Бранком Јевтић-Стојановић и јерејем Драганом Станојевићем.
Након динамичног и пријатељског надметања, које је подржала бројна публика, победу је однела екипа Ваљевске гимназије.
Сви учесници су награђени поклонима, које је даривала фирма Публик из Ваљева, а које им је уручио свештеник Јован Новитовић, секретар Канцеларије за веронауку Епархије ваљевске. Квизу је присуствовао и архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић.
Организатори се надају и верују да ће квиз Православна слагалица постати традиција и за ученике средњих школа, као што је случај са основним школама у нашој епархији.
Бранка Јевтић- Стојановић, вероучитељ