Велики петак у Епархији ваљевској


Епископ Исихије на Велики петак у Саборном храму

Морамо да научимо да служимо Богу и човеку

„Није толико чудо што је Господ васкрсао, јер Он је сам живот и Животодавац. Веће је чудо што је умро, јер како Онај, који је створио живот, може да умре? Чудесним домостројем нашег спасења, који иде до саме смрти, Он то чини ради нас, јер Господ је дошао да спасе човека, а није могао другачије, него да у Својој личности сједини Бога и човека“, рекао је Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије на вечерњем богослужењу Великог петка, које је предводио у Храму Васкрсења Христовог, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника другог ваљевског протонамесника Саше Максимовића, старешине Саборног храма протонамесника Драгана Јаковљевића и више свештенослужитеља. 

Објашњавајући бројним верницима тајну данашњег дана, Владика Исихије је навео да је Господ на чудесан начин телом боравио у гробу, а душом сишао у ад и умрлима дао благовест о вечном животу, јер Он долази да спасе све људе у свим временима. 

  •  Данас ми сагледавамо тајну смрти Господње ради нашег спасења. Данас ћутимо и размишљамо о томе шта је све претрпео за нас и данас се молимо да Његова смрт буде примљена Богу Оцу. Свеславно васкрсење, које је већ на истоку, чији се зраци помаљају, биће знак да је Господ примио ту жртву за све нас и да смо сви избављени од робовања греху и ђаволу, те коначног исхода греху, а то је смрт. Сви ћемо се удостојити живота вечног, а наше је да у овом животу  задобијемо љубав према Богу и човеку, јер то је само до нас, а не до Бога. Ми морамо да хоћемо да научимо да служимо Богу и човеку. Ако се на то научимо, улазимо у вечност у љубави. За онога који улази са мржњом, то је вечни пакао и мука  – поучио је Владика Исихије, благосиљајући своју духовну децу, сабрану у храму, који је посвећен управо Васкрсењу Господњем.

На вечерњем богослужењу Великог петка изнесена је Плаштаница, платно на ком је изображено тело Христово којој су верници приступили на целивање.

Ј. Ј. 


Велики петак у Покровском храму

Протонамесник Дарко Ђурђевић: Смрт на крсту је врхунац искупитељског дела Божјег

„Човек се није могао спасити сам. Било је потребно да Христос, као добри пастир, крене за изгубљеном овцом, да се оваплоти, живи, пострада и да васкрсне. Зато је страдање Господње предвечна тајна Божја“, казао је у празничној проповеди Великог петка архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић. Указавши на чињеницу да страдање Божје није само израз људске слабости и људског лудила, отац Дарко Ђурђевић је подсетио на речи Господње, које бележе јеванђелисти, како Он треба и како ваља да пострада. Да је хтео, могао је умолити Бога Оца за легион анђела, који би Га спасао смрти на крсту. Али, истакао је протонамесник Ђурђевић, Његова смрт на крсту је врхунац Његовог домостроја спасења и пута на који је кренуо да би спасао човека. Али, запитао је проповедник, шта рећи о нама људима? 

  • Гомила је увек била гомила. И тада, и данас. Најлакше је придружити се скупини и викати:“Распни га, распни!“ Ни правда људска није слављена у овом свету, а камоли правда и љубав Божја. Погледајмо само како праведници страдају у овом свету и биће вам јасно зашто је овај свет био премали да прими тајну правде и љубави Божје- дао је отац  Дарко Ђурђевић целисходно расуђивање о страдању Господњем, које као опомена у свим временима може послужити људима, опредељеним да следе Христа. 

Зашто су људи оног времена осудили Господа Христа, иако су знали да је Он без кривице, питање је  на које отац Дарко Ђурђевић пружа одговор стиховима Владике Његоша.

  • Свет је овај тиран тиранину, а камоли души благородној… Тако је и данас, тако је било и у Христово време. Али, за разлику од наших страдања, бесмислених страдања које ми данас преживљавамо на кугли земаљској, Господње страдање је имало смисао. Имало је сврху, зато што је страдањем на крсту Господ победио смрт. Није свако страдање крсно страдање. Крст је врхунац сваког страдања. И није свака љубав у правом смислу она хришћанска, жртвена љубав, која предаје себе. Зато је врхунац Господњег страдања и искупитељског дела Његова смрт на крсту, који постаје знак победе- закључио је отац Дарко Ђурђевић, додавши да Христова жртва није само жртва, већ служење за спасење људског рода, које нам је надохват руке и које ћемо већ сутра прославити.

Вечерње богослужење Великог петка, које је служило свештенство најстарије ваљевске богомоље, заокружено је изношењем Плаштанице, коју су окупљени верници целивали.

Ј. Ј. 


Велики четвртак и Велики петак у Осечини

У четвртак Страсне седмице Великог поста, када наша Света Црква врши спомен на Тајну вечеру и установљење Свете тајне причешћа од стране Господа Исуса Христа, у Храму Вазнесења Господњег у Осечини служена је Литургија Светог Василија Великог. По подне, свештенство храма служило је чин Светих и спасоносних Страдања Господњих или Велико бденије. Током овог богослужења чита се дванаест Страсних јеванђеља и пред царске двери износи се Часни Крст. На Велики петак, протојереј – ставрофор Раденко Андрић служио је Вечерње богослужење са изношењем Плаштанице. Молитвено се сабрао велики број верника Осечине и околине, да би по завршетку вечерње службе приступили целивању Плаштанице, које је трајало до касних вечерњих сати.

Слободан Андрић, вероучитељ


Велики петак у Мионици

У Храму Вазнесења Господњег у Мионици служено је вечерње  са изношењем Плаштанице. Вечерње је  служио  архијерејски намесник колубарски протојереј-ставрофор Саша Тимотић, уз саслужење ђакона Марка Тодоровића.Велики број верног народа поклонио се и целивао Плаштаницу. Након вечерњег, служено је пасхално опело и служили су сви свештеници мионичког храма.


Велики петак у Храму Вазнесења Господњег у Убу

Богослужења Великог петка и ове године у Храму Вазнесења Господњег довело је мноштво верног народа.

Велики Петак у срцима хришћана изнова оживљава тренутак најстрашније драме која се збила у историји рода људског. Драма страдања Сина Божијег за грех палога човека од праоца нам Адама преко данашњег дана, до последњег часа постојања човечанства. Страдање које нас уводи у Васкрсење…
Сходно правилу богослужбеног поретка на Велики Петак у 7 часова служени су Царски Часови
Са почетком у 15 часова служена је вечерња служба. За време службе свештеници убског храма заједно са архијерјским намесником тамнавским протојерејем Небојшом Миливојевић изнели плаштаницу и положили на средину храма на посебно украшени одар, који представљ Исусов гроб.
У 18 часова старешина убског храма протојереј ставрофор Драган Алимпијевић служио је Акатист Распетоме Христу, а у 22 часа намесник тамнавски протојереј Небојша Миливојевић служио је мало повечерје на којем се пева канон Распетоме Христу- Плач Мајке Божије.

јереј Милош Станојевић


Велики Петак у Рабровици