Концертом на Цвети Хор „Хаџи Рувим“ прославио јубилеј и поклонио Ваљевцима вече квалитетне духовне музике

Од тропара празнику Цвети, преко композиција Рахмањинова, Стевана Стојановића- Мокрањца, Корнелија Станковића и других савремених аутора, па све до Васкршњег тропара, који нас води Празнику над празницима, Црквени хор „Хаџи Рувим“ са диригентом Милицом Степановић- Бабамилкић, традиционалним концертом на Цвети у Храму Покрова Пресвете Богородице приредио је гозбу лепих нота за поклонике духовне музике. На овај начин обележен је и јубилеј вредан сваке пажње- тридесет година успешног стварања при најстаријем градском храму и прослављена Награда Града Ваљева, која им је ове године додељена у области културе и уметности. 

Формиран 1993. прегалаштвом протојереја Милорада Средојевића, првог духовника, током ових тридесет година, под духовним вођством протојереја- ставрофора Драгана Алексића, протонамесника Бранка Чолића и данас јереја Драгана Станојевића, Хор „Хаџи Рувим“ украсио је мноштво Литургија и градских манифестација, освојио више награда и забележио сјајне наступе широм Србије и у иностранству (Црна Гора, Грчка, Чешка, Словачка…) и објавио три компакт- диска. Као диригенти, хор су предводили професори музичке културе Слађана Торбица, Драган Васиљевић и Милица Степановић- Бабамилкић, под чијом управом хор и данас наступа. Кроз „Хаџи Рувим“ је прошло више стотина чланова. Неки од њих се професионално баве музиком, док је некима она само хоби. Заједничко им је то да су својим певањем славили Господа, подсетила је водитељ програма драмска уметница Ангелина Лукић, истакавши да је Црквена општина Ваљево при Покровском храму поносна што је хор њен неодвојиви део. 

Благодарећи Господу, Који нас све сабира и благосиља, Преосвећеном Епископу ваљевском Г. Исихију, који духовно предводи верни народ у богомспасаваној Епархији ваљевској, свештенослужитељима при Покровском храму, Граду Ваљеву, који је препознао њихово прегалаштво и доделио им признање, и свима који су подржавали рад хора и на тај начин се уградили у његово трајање, духовник хора јереј Драган Станојевић је у свом обраћању поручио да је хорско певање веома важно у заједници која се назива Црквом Божјом. Заједници, којој је Христос глава, а сви ми удови, једни са другима повезани, јер само тако можемо постојати. 

Концерту Хора „Хаџи Рувим“ присуствовали су свештеници Покровске цркве, предвођени старешином јерејем Величком Илићем. Такође, подршку им је пружио и Камерни хор „Емануил“ са диригентом Вањом Урошевић, чији су неки од чланова некада певали у „Хаџи Рувиму“, а неки до данас певају у оба хора.

Ј. Ј.