Храм Покрова Пресвете Богородице домаћин велике свечаности за Врбицу

Награде и богат уметнички програм за најмлађе

Прославу Врбице у Покровској цркви лета Господњег 2023. испунила је несвакидашња радост најмлађих, који су, осим заједничке молитве и литије око храма, ове године уживали и у богатом уметничком програму и додели награда ауторима најбољих ликовних радова приспелих на конкурс, којег је братство храма расписало у сусрет празнику. Поред изложбе радова, порта храма украшена је и паноима, који сликом и текстом воде посетиоце кроз празничне дане од Благовести, преко Васкрса до Духова

„Зелене се гранчице, звони Врбица“, „Улазак Христа у Јерусалим- улазак Бога у наша срца“ и „Васкрс- празник радости“, теме су на које су бојама и вештим покретима одговарали предшколци, млађи основци (1- 4. разред) и старији основци (5- 8. разред). Сви једнако добро, јер машта и чистота дечјих душа напросто и не могу другачије. Ипак, стручни жири, сачињен од ликовних уметника и наставника ликовног, одабрао је оне најбоље. Тако, у категорији предшколаца је прва награда припала Николини Савић из вртића „Колибри“, међу млађим основцима најбољим радом проглашен је цртеж Ксеније Крунић, ученице Прве основне школе, док је Софија Гвозденић, ученица Основне школе „Сестре Илић“, била најуспешнија међу старијим основцима. Такође, награђени су и друго и трећепласирани аутори, а више учесника конкурса је похваљено. Награде, дарове Епархије ваљевске, Удружења „Загрљај“, Туристичке организације Ваљево и предузећа „Принтекс“ и „Публик“, уручили су: директор Предшколске установе „Милица Ножица“ Милан Радовић, председница Удружења „Загрљај“ Лепа Пиргић и директорка ТОВ- а Ана Марковић.

Полазници предшколске групе вртића „Бубамара“ улепшали су свечаност доделе признања духовним песмама и рециталом, тематски везаним за празнике Врбице и Васкрса, којег су припремили уз помоћ вероучитељице Видосаве Витезовић и васпитачица Светлане Матковић и Магдалене Крстић.

Вечерњим богослужењем у Храму Покрова Пресвете Богородице је началствовао протојереј- ставрофор Милинко Јовић, уз саслуживање братства храма и појање певнице. Након вечерњег освећене су врбове гранчице, а потом на позив свештеника формирана литија, која оживљава успомену на догађај Христовог уласка у Јерусалим пре две хиљаде година. Машући врбовим гранчицама, малишани су заједно са својим родитељима обишли око најстарије градске светиње. Прославу је заокружио наступ београдског Хора „Чаролија“, који годинама уметнички предводи позната кантауторка Леонтина Вукомановић. На крају сабрања, водитељи програма новинар Радија Источник Марина Марић и познати глумац Страхиња Блажић захвалили су свима који су дали свој допринос овој манифестацији и позвали народ да дође у Покровску цркву на празник Цвети, када ће Црквени хор „Хаџи Рувим“ са диригентом Милицом Степановић- Бабамилкић приредити свој традиционални концерт духовне музике.

Ј. Ј.