Капела у Касарни „Војвода Живојин Мишић“ прославила свог небеског заштитника

Јереј Величко Илић: Угледајмо се на наше свете претке

Славећи Светог Владику Николаја, који је као пастир Христов војевао за Свето јеванђеље и свој, али и васцели хришћански род широм планете, у молитвеном дому касарне у којој данас стасавају нове генерације бранитеља отаџбине, част је сетити се светих предака који су положили животе за слободу и све вредности, којима је украшен човек као боголико биће. Било их је много у нашем роду, подсетио је у литургијској проповеди јереј Величко Илић, старешина Храма Покрова Пресвете Богородице на Светој Литургији, коју је служио на умрли дан Светог Владике Николаја у капели њему посвећеној у касарни, која носи име славног војсковође и савременика му Живојина Мишића.

  • Од Косовског боја, камена међаша српске историје, до данашњих дана било је много јунака, који су дали живот за нашу слободу. Сваки педаљ наше земље је заливен крвљу ратника и кнезова, који су стварали нашу државу и наша је света дужност да их се молитвено сећамо- поручио је отац Величко Илић. 

Светој Литургији је присуствовао велики број официра и војника из ваљевског гарнизона. Честитајући славу, отац Величко Илић им је усрдно заблагодарио на труду и љубави са којом чувају капелу, која носи име Лелићког Златоуста.

Ј. Ј.