Света Архијерејска Литургија и Синодик православља у Саборном храму

Владика Исихије: Поштујемо иконе као сведочанство Божјег оваплоћења

Православље је благо, које не може нико да покраде. У срцима га чувамо и живимо њиме и то благо нас води у живот вечни, поука је коју је својој духовној деци упутио Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије на литургијском сабрању, које је у Недељу православља предводио у Храму Васкрсења Христовог, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејских намесника првог и другог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића и Саше Максимовића и више свештенослужитеља из Ваљева, као и појање певнице и црквених хорова „Хаџи Рувим“ и „Емануил“ под управом Милице Степановић- Бабамилкић и Вање Урошевић

Сви догмати који су нам дати- дати су да нам покажу љубав према Богу и ближњем. Кроз историју Цркве било је много јереси и свака од њих побуђивала је Оце Цркве да дају чврсте одговоре и оповргну погрешна и лажна учења, настала по људском умовању. Она се називају јересима, јер јерес значи веровање по своме, а не по вери Цркве, начинио је Владика Исихије пресек вишевековне борбе Цркве за очување праве вере. Јеретичка учења, којима се Црква супротставља, указао је он, постоје и у нашем времену. Црква је у првих осам векова положила све догмате и то су догмати којих се држимо и који нам казују нашу савршену веру православну. Последња велика јерес која је потресала Цркву била је иконоборачка, која је побијала могућност изображавања Господа и светитеља на иконама, фрескама, богослужбеним предметима и књигама. Захватила је и световне власти, те су у Византијском царству били прогањани сви који су истрајавали у православљу и поштовању икона. Свети Оци, на челу са Светим Јованом Дамаскином, дали су животе за веру и њима је Црква дефинисала значај икона, поштованих вековима уназад у верном народу, подсетио је Владика Исихије на историјске догађаје, чију кулминацију представља победа поштовалаца икона, у првом реду иконе Господа Христа- сведочанства да је Господ примио људску природу, што омогућава изображавање Његовог лика, а потом и Пресвете Богородице и светитеља Божјих.

  • Наша Црква јасно изображава само Њега (Господа Христа) од Свете Тројице, зато што се само Он оваплотио и само је Он био уједно људска и божанска личност и као такав могао да се наслика. Бога Оца и Духа Светог Црква не слика, јер се они нису оваплотили. Зато је то јако важно сведочанство. Друге гране хришћанства, које су отпале од православља, теже да и саме буду иконобарачке и смањују значај икона и образа Господа и свих светих, већ их поштују само као украсе Цркве. Ми иконе поштујемо као сведочанство да се Господ оваплотио- објаснио је Владика Исихије.

Данашњег дана Црква нас подсећа да је иконоборачка јерес побеђена 843. године за вакта Патријарха Методија и царице Теодоре. Нажалост, све иконе које су постојале до обнове правоверја уништили су иконоборци током век и по трајања те јереси. 

  • Ми данас славимо победу православља и Цркве данас указују посебно поштовање иконама- истакао је Владика Исихије, позвавши верни народ да, након Литургије, формира литију око храма са иконама у рукама, како бисмо показали свету да поштујемо иконе као образ Господа, Мајке Божје и свих светих који су нам заступници пред Господом. Тако ћемо, поручио је Владика Исихије, да се укључимо у велику победу православља, јер сви догађаји у Цркви имају значај за све векове, без обзира на то што се победа поштовалаца икона догодила пре више од једног миленијума. 

Након благослова духовног оца да иконе украшавају наше храмове, домове и јавне установе, бројни верни народ литијски је прошетао око Саборног храма, потврдивши тиме да радост победе правоверја извојеване у 9. веку у Цариграду и данас живи у Ваљеву и свим местима у којима је православље укорењено. 

Након литије, у храму је прочитан Синодик православља- документ којим је обнародовано саборно исповедање вере и анатемисана сва јеретичка учења и њихови проповедници, који су на духовне странпутице одводили многе људе.

Као и годинама уназад, у Недељу православља, прву недељу Часног поста, мноштво верника је примило Свету тајну причешћа.

Ј. Ј.