Црквена општина при Покровском храму успешно реализовала ходочашће у Свету земљу

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Исихија и Његове Светости Патријарха јерусалимског Г. Теофила III, успешно је реализовано поклоничко путовање у Свету земљу (Израел и Палестину) у организацији Храма Покрова Пресвете Богородице, у сарадњи са Фондом „Ходочашће“ Епархије шумадијске. 

Под духовним вођством свештеника Славка Обрадовића, педесетак поклоника, од чега њих тридесет из Ваљева, посетило је низ светих места, по којима се овај простор и назива Светом земљом. Од Поља пастира, места Рођења Богомладенца – Витлејемске пећине, храма у Назарету, подигнутог на месту јављања Светог архангела Гаврила Пресветој Дјеви Марији, преко Кане Галилејске- места првог чуда Христовог (претварања воде у вино), преображењске Горе Тавор, реке Јордан, где је Господ Христос примио Свету тајну крштења од Претече Му Светог Јована, неколико манастира посвећених ранохришћанским светитељима (Светом архиђакону Стефану, Сави Освећеном…), па све до Улице бола, којом је Господ Христос корачао носећи крст, и места распећа- Голготе, те на крају Цркава Гроба Мајке Божје и Самог Господа. Трагови шака Спаситеља на зидовима Улице бола и данас су видљиви, што се посебно утискује у сећање намерника, који су имали част и благослов да корачају овим путем.

Поред јединствене и речима неисказиве благодати, понете са места којима је Господ Христос корачао, поклоници су имали част да добију благослов од Његове Светости Патријарха јерусалимског Г. Теофила III, као и од Митрополита витлејемског Г. Бенедикта и Митрополита Назарета Г. Киријакоса.
Радост је заокружена уручивањем грамате Јерусалимске Патријаршије о посети Светој Земљи, у народу познате као грамате Хаџије.
Ново путовање у Свету земљу Црквена општина Ваљево при Храму Покрова Пресвете Богородице организује од 23.03.до 30.03.2023.године.