Одржана годишња скупштина Кола српских сестара ,,Преподобна Мати Евгенија“

  • У протеклој години, чланице Кола сестара бележе богату милосрдну активност. Помогнути су бројни социјално угрожени суграђани, захваљујући трудољубљу сестара и подршци људи добре воље, која из године у годину јача. Председници Драгани Недељковић продужен двогодишњи мандат, за нову секретарицу изабрана је Сњежана Брењо, док је нова благајница Зорица Прокић-

У свечаној сали парохијског дома Храма Покрова Пресвете Богородице, 16. фебруара 2023. године, одржана је годишња скупштина Кола српских сестара „Преподобна Мати Евгенија“. Заседању су, поред чланица Кола, присуствовали архијерејски  намесник други ваљевски протонамесник  Саша Максимовић, старешина Покровског храма јереј Величко Илић, некадашњи духовник КСС јереј Јован Новитовић и јереј Александар Филиповић, који се данас духовно стара о савременим мироносицама. Након прочитане молитве, уследио је радни део који је отпочео обраћањем протонамесника  Саше Максимовића. Он је поздравио скуп, похвалио рад и пожртвованост чланица КСС у вршењу милосрдне делатности, подсетивши на Спаситељеве речи, записане у Јеванђељу по Матеју, o томе да сви они који су нахранили гладног, напојили жедног, оденули нагог или учинили било које добро дело, учинили су то Самом Христу.

Духовник КСС јереј Александар Филиповић се осврнуо на рад у 2022. години, који се састојао у помоћи кроз даривање пакета са прехрамбеним производима, средставима за личну хигијену и кућном хемијом, које сестринство класификује и дели најугроженијима према потреби. У току 2022. године је подељено око 300 пакета помоћи, а нашим суграђанима који нису у могућности да преузму пакете, помоћ је достављана на кућну адресу. Дељена је материјална помоћ за децу са посебним потребама за даље лечење, подржана је веома успешна турнеја у Сардинији Центра за неговање културе и традиције „Абрашевић“ из Ваљева, као и радни камп на Дивчибарама Дечијег хора „Емануил“ при Саборном храму. Дељена је помоћ и у гардероби и обући, коју наши суграђани остављају за најугроженије.

–  Посебно бих истакао да је тешка економска ситуација, која је присутна у целом свету, утицала и на свест великог броја наших суграђана. Пожртвованост, милосрђе и саосећање са егзистенцијално угроженима, посебно је било приметно у 2022. години, најпре кроз остављање производа у ,,корпама љубави“ у тржним центрима у Ваљеву, али и у редовном доношењу гардеробе и добровољним новчаним прилозима, који се остављају код иконе Пресвете Богородице Тројеручице у Храму Васкрсења Христовог у Ваљеву – рекао је отац Александар Филиповић, духовник КСС.

Коло српских сестара се постарало да двадесет школараца у школској 2022/23. години  добије школски прибор. Са патронажном службом при Дому здравља Ваљево и  Казнено-поправним заводом за малолетнике у Ваљеву настављена је дугогодишња сарадња. Током 2022. године, уприличен је сусрет са  представницима КСС. из Петровца на Млави и са члановима ,,Удружења мултипле склерозе“ Ваљево, у присуству духовника Светосавске омладинске заједнице Епархије ваљевске ђакона Мије Бојиновића. КСС је за своје чланице организовало поклоничко путовање у манастир Острог.

Председница КСС Драгана Недељковић је предочила да ће рад КСС и у 2023. години бити испуњен старањем о најугроженијим породицама, и да ће се наставити са редвним активностима, нагласивши да, поред породичних и пословних обавеза, сестре активно учествују у литургијским сабрањима недељом и праницима, као и другим службама у Саборном храму, дајући тиме, али и примереним хришћанским понашањем у свакој прилици, пример ревности и љубави према Цркви присутним верницима.

На овогодишњој скупштини, за нову секретарицу КСС изабрана је Сњежана Брењо, за нову благајницу КСС изабрана је Зорица Прокић, а председници КСС Драгани Недељковић је продужен мандат на две године.

Уз Божију помоћ и молитвеним заступништвом Преподобне Евгеније, Коло српских сестара ће се и у наредном периоду трудити да помаже сиромашне, стара се о најугроженијима и сведочи хришћанске врлине – дела милосрђа, дарежљивост и човекољубље.

јереј Александар Филиповић