Молитвено сећање на најлепше перо српске лирике

Дан у ком се у вечност преселила знаменита српска песникиња Десанка Максимовић, 11. фебруар, сваке године је прилика да се на месту на коме почива са супругом Сергејем Сластиковим, у прелепој порти Цркве Светих архангела у Бранковини, окупе поштоваоци њеног лика и дела и принесу молитве за душу, којом је стварала и за живота се у непролазно настанила. Ове 2023. се навршило се тридесет година од земаљске кончине Десанке Максимовић. По благослову Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија, парастос славној поетеси је служио његов заменик протонамесник Филип Јаковљевић, уз саслуживање архијерејског намесника другог ваљевског протонамесника Саше Максимовића, надлежног пароха протојереја- ставрофора Душана Патијаревића и више свештенослужитеља из Ваљева.

Парастосу је присуствовао градоначелник Ваљева Лазар Гојковић са сарадницима и представници јавних установа града. Присутне је у име организатора скупа поздравила Виолета Милошевић, директорка Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“. 

Након парастоса у порти бранковинске цркве, у Ваљевској Гимназији је приређена Свечана академија „Обећала си да ћеш бити вечна“. У част Десанки Максимовић говорили су академик Матија Бећковић, др Владимир Пиштало, управник Народне библиотеке Србије, проф. др Драган Станић, председник Матице српске и др. Уметнички програм су извели ученици Ваљевске гимназије.

Ј. Ј.