Преподобни Макарије Велики прослављен у Убу

Заштитник цркве брвнаре и Православне народне хришћанске заједнице Свети Макарије Велики торжествено прослављен у Убу

Прослава Преподобног Макарија Великог почела је великим бденијем, које је служено уочи празника. Светом службом началствовао је протонамесник Милан Васиљевић, а саслуживали су протојереј Станиша Ђокић и јереј Стефан Радовановић.

У среду, 01. фебруара 2023. године, у Храму Вазнесења Господњег служена је Света Литургија. Евхаристијским сабрањем началствовао је архимандрит Михаило, настојатељ јовањске обитељи, уз саслужење сабрата лелићке обитељи оца Герасима, архијерејског намесника тамнавског протојереја Небојше Миливојевића и свештенства тамнавског намесништва. Богослужење је својим појањем улепшао Црквени хор ,,Пресвета Богородица Тројеручица“ под управом Дуње Капларевић. 

– У данашњем свету изгледа да бити хришћанин је можда најтеже, међутим то је само на површини. Само на површини бити хришћанин делује да је теже, него бити само човек овога света. Али, како је тешко људима овога света зато што немају утеху, немају пуноћу душе, покушавају да напуне душу свим и свачим, свим материјалним, свим богатствима, свом влашћу, а све су им душе гладније. А како је благословен сваки онај који има Господа у себи, као што је то био Свети Макарије… Дакле, није се џабе одабрало да се данас на његов дан чита ово Свето јеванђеље, јер је управо оно то које највише одражава шта је то Свети Макарије учинио са собом. Дакле, примио је Господа у себе и допустио је да Господ живи у њему – рекао је отац Михаило, поучавајући окупљени верни народ.

Након беседе прешло се у цркву брвнару, која је посвећена Преподбном Макарију Великом, где се приступило освећењу славског жита и ломљењу славског колача.

Молитвено сабрање настављено је у црквеној сали где је била припремљена трпеза љубави.

Духовник ПНХЗ ,,Свети Макарије Велики“ протојереј Душан Бабић захвалио је свима који су и ове године учествовали у богомољачком саборовању. Светомакаријевску награду за исказану љубав према Цркви ове године добио је Милан Урошевић.

Марко Филиповић вероучитељ