Светосавска академија у Убу

Прослава Светог Саве у знаку уметности и милосрђа

У четвртак 26. јануара 2023. године  одржана је Светосавска академија  у свечаној сали Музичке школе ,,Петар Стојановић“ у Убу.  Молитвом Оче наш и Химном Светом Сави почео је културно-уметнички програм ком су присуствовали протојереј Небојша Миливојевић, архијерејски намесник тамнавски, директор музичке школе Катарина Кадијевић, свештеници, професори, ученици, као и остали многобројни гости. 

Протонамесник Зоран Марковић у својој беседи говорио је о животу и делима Светога Саве, над којима се можемо  запитати како га ми поштујемо данас и  да ли смо достојни његове велике љубави, труда и жртве коју је даровао нама и нашем српском роду, навео је протонамесник Марковић.

  •  Данас се питамо да ли је посрнула српска породица или боље речено светосавска породица за коју се и сам Свети Сава борио? Данашњи Срби заборављају како се са родитељима разговара и како се старији поштује и слуша, каква љубав треба да постоји међу ближњима. .. Да ли су српски очеви и српске мајке оно што су некада били наши стари родитељи? На ова питања остављам могућност сваком понаособ да пронађе одговор, а где друго него у животу, делу и раду првог српског архиепископа и просветитеља Светога Саве- истакао је беседник.

У завршници  сабрања, протонамесник Зоран Марковић је подсетио на речи молитве, коју је написао  Свети Сава своме оцу Светоме Симеону Мироточивом,  која гласи ,,Заволите Бога као што Он заволи нас“. И то је порука и поука српском и свеправославном роду кроз све векове, закључио је  отац Зоран Марковић.

Након његовог излагања,   наступили су  професори и ученици музичке школе. Академија је имала и хуманитарни карактер и  прикупљен добровољни прилог биће уручен социјално најугроженијим породицама из Уба.

Марко Филиповић вероучитељ