Бадње вече у Храму Васкрсења Христовог

Владика Исихије: Господ нас све грли као један од нас и најбољи од нас! 

Освећења и паљења бадњег дрвета, макете Витлејемске пећине са слаткишима за најмлађе, културно- уметнички програми, ватромети и надасве празнична топлина, и ове године, довели су у храмове широм Ваљевске епархије мноштво верног народа, радог да саборно обележи дан који нас уводи у радост Најрадоснијег празника. Место најмасовнијег сабрања засигурно је био Храм Васкрсења Христовог- домаћин Божићног сеоцета, манифестације која је другу годину заредом окупила Ваљевце свих генерација

Вечерње богослужење Бадњег дана означава улазак у нови богослужбени циклус и њиме отпочиње прослављање Рођења Богомладенца Христа. Тај велики догађај опевају стихире, појане на вечерњем, поучио је о богослужбеним песмама дана који претходи Најрадоснијем празнику Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије, након освећења бадњака у Храму Васкрсења Христовог. Господ Христос долази да нас удостоји Свог присуства, да можемо да Га упознамо као личност, а не као неко апстрактно и нама недоступно биће.

  • Господ долази да Га упознамо као једног од нас, Који све наше прилике познаје и Који је као човек, а уједно и као Бог, прошао кроз све фазе људског живота. Прошао је и кроз фазу ембриона, развијао се у утроби Пречисте Богомајке, родио се, па је био Богомладенац, као дете, коме су се поклонили и пастири и мудраци. Дакле, најједноставнији и најпродуховљенији људи. Он је дошао за све нас. Дошао је за све расе, црну, белу, семитску расу… И све нас грли као један од нас и најбољи од нас- рекао је Владика Исихије.

Бадњак је српски обичај који нас „преноси“ у Витлејемску пећину и у ту утробу земаљску где је Господ благоизволео да се роди као Богомладенац и ми га на овај начин још топлије поздрављамо и присније му се присаједињујемо, појаснио је Владика Исихије симболику налагања бадњака, благословивши верни народ да Христовом љубављу и ми сами задобијемо љубав и, будући крштењем усиновљени, постанемо Његова браћа и сестре.

Након вечерњег богослужења, уследило је налагање бадњака и културно – уметнички програм Божићног сеоцета, у коме су наступили Дечји и Камерни хор „Емануил“ под управом Вање Урошевић, као и вокално- инструментални састав „Полиптих“ из Ваљева да би, на радост најмлађих, свечаност била заокружена величанственим ватрометом, који је обасјао небо изнад Ваљева.

Божићно сеоце, другу годину заредом, свечано је отворено на Туциндан, а организацију, уз подршку Града Ваљева, и ове године потписују Храм Васкрсења Христовог и Туристичка организација Ваљево. Како је у свом обраћању навео Владика Исихије, ова манифестација нас сабира да сви заједно уђемо у радост празника Рођења Богомладенца Христа. Добродошлицу окупљенима пожелела је и директорка ТОВ- а Ана Марковић. Позоришном представом „Нова година у малом краљевству“, Позориштанце „Јеленица“ из Београда током преподнева одушевило је најмлађе Ваљевце, док су у вечерњим сатима ученици Музичке школе „Живорад Грбић“ и Центар за неговање традиције и културе „Абрашевић“ улепшали долазак празника свим генерацијама. Наравно, једнако вредан пажње јесте и Божићни базар. На платоу испред храма, захваљујући вредним и даровитим домаћицама, могле су се видети разни домаћи производи попут меда, слаткиша, пића и разних рукотворина, које својим изгледом, укусима и наменом доносе дух неких минулих времена, данас тек у тренуцима носталгије помињаних међу старијим генерацијама.