Света Архијерејска Литургија на Оце у саборном храму

Владика Исихије: Једино Господ долази као Спаситељ свих нас

У Недељу Светих Отаца, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије началствовао је Светом Архијерејском Литургијом у Храму Васкрсења Христовог, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејских намесника првог и другог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића и Саше Максимовића и више свештенослужитеља из Ваљева. Богослужење су појањем улепшали црквени хорови „Хаџи Рувим“ и „Емануил“ са диригентима Милицом Степановић- Бабамилкић и Вањом Урошевић

Последња припремна недеља пред празник Рођења Господа Христа, Његовог очовечења и доласка међу нас  посвећена је Светим Оцима. Наша Света Црква нас постом припрема за овај велики догађај, а последње две недеље на богослужењима се певају стихире које се односе на Рођење Спаситеља и које подсећа на Његове праоце и оце по телу. Данашње Свето јеванђеље (Мт 1, 1-25)  доноси Његов родослов- од Авраама, преко царева Давида и Соломона,  до Пресвете Дјеве и Праведног Јосифа, поучио је Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије у празничној проповеди на Оце у саборном храму. Важно је читати овај родослов, јер он је препун значења, од чега је најважније то што он повезује Господа са праоцима и кроз то са читавим људским родом, објаснио је ваљевски архијереј. Свето јеванђеље по Луки, за разлику од Матејевег посвећеног Јеврејима, обраћа се незнабошцима набраја све претке и показује да Господ припада целом човечанству и да је због свих нас дошао, не само због Јевреја, до тада изабраног народа.

-Јеванђелист Лука дели родослов у три целине, у четрнаест колена, и приказује историју изабраног јеврејског народа. Од Авраама до Давида, када су владали патријарси и када је било племенско уређење. Потом, од Давида до вавилонског ропства, времена царева, а после ропства постоји олигархија, када је владало више различитих личности, а најважнију реч је имао првосвештеник. То нам показује да је род људски имао различита друштвена уређења, али да ниједно од тих уређења није могло да нас спасе и побољша, већ је свако уређење било оно које се односило на грешне и непотпуне људе. Једино Господ долази као Спаситељ свих нас, свих родова и свих народа- рекао је Владика Исихије.

Господ долази и показује да је потпуно један од нас. Узео је на Себе људску природу и био савршени човек, оставши притом и савршени Бог у једној личности. Он отвара период Цркве у коме се ми налазимо, истакао је Владика Исихије.

  • Молећи се Богу, надамо се да ћемо из тог периода прећи у обећано Царство небеско у осми дан, дан будућег века. Ово јеванђеље нас све повезује са свим старозаветним личностима и са Господом, Који је учио да живимо у љубави једни према другима, волимо једни друге као што је Он заволео нас. И то је сажео у две заповести- о љубави према Богу и ближњем. Сви ми смо тај род, и царско свештенство и род оних који се спасавају у Господу- закључио је Владика Исихије, благословивши верни народ да, молећи се свим оцима и праоцима, одржава веру у Бога и правило живота у Цркви, у нади да сабрани на Литургији очекујемо Царство небеско и прослављамо Оца и Сина и Светог Духа.

Традиционално, празник Оци протекао је у знаку даривања. 

Свештенство Храма Васкрсења поделило је пакетиће најмлађим учесницима литургијског сабрања. 

Ј. Ј.