Владичанска Литургија и рукоположење на Никољдан у манастиру Грабовац

Драган Станојевић- нови свештеник Епархије ваљевске

Празник Светог Николаја Мирликијског прослављен је ове године веома свечано у манастиру Грабовац. Литургијско сабрање је предводио Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање архијерејског намесника посавског протонамесника Слободана Илића, настојатеља Грабовца, јеромонаха Андреја, и више свештенослужитеља, као и појање певнице. На Светој Литургији Владика Исихије је у чин презвитера рукоположио ђакона Драгана Станојевића, дугогодишњег наставника веронауке, истакнутог појца и аутора квиза „Православна слагалица“

Свети Николај Мирликијски један је од најмилијих светитеља, не само у нашем роду и нашој Цркви, већ у читавом хришћанству. Он је прототип хришћанског светитеља, оличење живота у Христу, истакао је у празничној беседи Епископ Исихије, говорећи о Светом Николају, илити Светом Николи, како се у српском народу каже, који га као крсно име у највећем броју прославља. Подсетивши на гоњења хришћана у време римских императора за чијих је вакта Свети Никола живео, Владика Исихије је навео да је и он био прогањан као хришћански епископ. Али, указао је ваљевски архијереј, да је био прогоњен мање се зна у односу на то колико се зна о његовом подвигу и пастирствовању у Мири Ликијској.

  • Зна се да је Свети Никола чинио огромна добра дела, не само у свом животу, него и после. У многим вековима наше Цркве, чинио је безбројна добра дела у читавој васељени и важи за великог заштитника деце и сиромашних, а најпознатији је као заштитник оних који путују. Не само оних који путују од места до места, већ свих нас који путујемо кроз живот, јер свако од нас је путник и трудимо се да то путовање буде ходочашће. Да идемо од светиње до светиње, до Свете Литургије и да се трудимо у подвизима- беседио је Владика Исихије.

То путовање у животу оцртано је у Блаженствима, која садржи данашње јеванђеље. У њима нам је и дат указ од Господа како да путујемо кроз живот, начин на који се живи светим животом. Свети Николај је сва ова блаженства испунио и зато је он велики у нашим очима, рекао је Владика Исихије. О томе нам, подсетио је он, говори и житије Светог Николаја као човека рођеног у хришћанској породици, монашком подвигу предатог у египатској пустињи крај светих Божјих људи, а у епископској служби оствареног кроз бројне подвиге милосрђа.

  • Свети Николај се памти и као онај који даје дарове. Знамо да је повезан са Божић Батом, да се удостојио да буде прослављен заједно са Господом као онај који о Рођењу Христовом дарује децу и вернике. Његова добра дела су узор свима нама на животном путовању. Не можемо да будемо исти као он, такви се рађају врло ретко. Али, можемо да подражавамо њему и по својим моћима чинимо добра дела. Пре свега да вршимо делатну љубав, јер љубав је свеза савршенства, оно што нам омогућује да превазилазимо своје слабости и ограничену људску природу и да ближњег осетимо као део себе- поручио је Владика Исихије.

Пре Свете Литургије, ваљевски архијереј је осветио Часну трпезу и у чин презвитера рукопложио дугогодишњег наставника веронауке у Основној школи „Владика Николај Велимировић“, а однедавно и Ваљевској гимназији, ђакона Драгана Станојевића, који је широм Епархије ваљевске нарочито добро познат ученицима основних школа, будући да је аутор квиза „Православна слагалица“, годинама популарног међу свим основцима. Честитајући оцу Драгану Станојевићу, Владика Исихије је пожелео да, по узору на Светог Николаја, буде пастир добри и духовно се стара о повереној му пастви. Да се чином не узноси, већ да служи Богу и верном народу. Сабрање је завршено трпезом љубави, коју је грабовачка обитељ припремила за све госте.

Ј. Ј.