Свети Јован Златоусти – слава Ваљевске гимназије

Ваљевска гимназија је и ове године молитвеним сабрањем обележила своју славу – празник Светог Јована Златоустог. Више свештенослужитеља предвођених оцем Георгијем, игуманом манастира Лелић, освештали су славско жито и пререзали славски колач, након чега је уприличен пригодан програм који је са ученицима осмислила Нада Ковачевић, професорка социологије.

Преносећи поздраве и благослове Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г. Исихија, протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник ваљевски први, честитао је славу најеминентнијој градској школи, истакавши да поред знања, у њој владају мир и поштовање. „Стога није случајност, него је промисао Божја да школа слави Светог Јована Златоустог, једног од највећих светитеља,“ рекао је отац Дарко, додавши да се живот у Цркви не може замислити без Светог Јована Златоустог јер нам је саставио Свету Литургију. „Он је тиме показао шта је најважније за сваког човека, а то је Света Литургија која је врхунац нашег деловања, врхунац нашег живота“, подвукао је ваљевски намесник први.

Професор Предраг Јевтић, директор гимназије, захвалио се свима који су дошли, нагласивши да су овакви сусрети прилика да се виде, размене идеје и унапреде просветни рад. „Једини исправни пут – пут светости“, закључио је директор, најавивши да Ваљевска гимназија почиње са припремама за Светосавску академију – деценијама централну свечаност у граду на Колубари.

Поред професора, ученика и пријатеља Ваљевске гимназије, славском сабрању је присуствовао и градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, један од бивших ученика школе.

Марина Марић / Фото: Д. Крунић