Хиротонија архимандрита Нектарија за Епископа јегарског, викара Патријарха српског

На редовном заседању одржаном у Београду 20. маја 2022. године Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве изабрао је архимандрита Нектарија (Самарџића), клирика Епархије британско-скандинавске, за викара Патријарха српског са титулом Епископ јегaрски.

Хиротонија изабраног Епископа јегарског биће обављена у недељу, 27. новембра 2022. године, са почетком у 9 часова у храму Светог Саве на Врачару на светој архијерејској Литургији коју ће служити Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије са архијерејима и свештенством. Претходног дана, у суботу, 26. новембра 2022. године са почетком у 17 часова биће извршен чин наречења изабраног епископа у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду.

Архимандрит Нектарије (Самарџић) је рођен 18. маја 1983. године у Сарајеву, од оца Немање и мајке Наде. На крштењу је добио име Ратко. Основну школу започиње у Сарајеву, а завршава је у Гетеборгу (Шведска), где се његова породица преселила услед ратних дешавања деведесетих.

Са благословом Епископа британско-скандинавског Доситеја уписује Богословију Света Три Јерарха (данас Богословија Светог Петра Дабробосанског) коју завршава 2003. године. Потом, епископ Доситеј га шаље на богословско усавршавање у Москву, где ће на Московској духовној академији дипломирати 2006. године. Са благословом епископа Доситеја, 1. јуна 2007. године бива замонашен у чин мале схиме у храму Светих Кирила и Методија у Малмеу од стране Епископа моравичког Антонија, викара Патријарха и настојатеља Подворја Српске Православне Цркве у Москви. На монашењу добија име Нектарије, по Светом Нектарију Егинском. Јерођаконски чин је примио 2. јуна, такође од стране епископа Антонија. У чин презвитера бива рукоположен од стране епископа Доситеја на дан Светог Лукилијана, 16. јуна исте године, у манастиру Покрова Пресвете Богородице у Смедјериду. Као презвитер је постављен на испомоћ у парохију у Малмеу. Са благословом епископа Доситеја почиње да ради у Центру за хришћанске студије „Билда“ где организује и учествује у предавањима и сусретима са католицима, протенстантима и представницима других хришћанских деноминација у Шведској. На празник Светог Николаја Охридског и Жичког, 3. маја 2009. године, владика Доситеј поставља јеромонаха Нектарија на парохију са седиштем у Олофстрему, у југоисточној шведској области Блекинге, где успева да преданим радом организује парохијски живот и уреди ентеријер храма и црквеног дома. Епископ Доситеј је 10. септембра 2011. године обавио освећење новог иконостаса у Олофстрему и том приликом одликовао јеромонаха Нектарија чином протосинђела, након чега га шаље на богословско усавршавање у Атину. Дана 21. јула 2013. године протосинђел Нектарије постаје архимандрит при манастиру Покрова Пресвете Богородице у Смедјериду.

Архимандрит Нектарије је магистрирао на Теолошком факултету при државном Каподистријанском Универзитету у Атини. Поред српског, говори шведски, руски, енглески и грчки језик.

Извор: spc.rs