Слово Александра Урошевића о витештву и традиционалним вредностима у Ваљевској гимназији

Своје активности Светосавска омладинска заједница  18.новембра 2022. године наставила је у сали Ваљевске гимназије, предавањем о теми „Историјско наслеђе српских средњовековних фресака и њихов утицај на израду оклопа“. Предавач и заиста увек драг гост Светосавске омладинске заједнице Александар Урошевић увео је посетиоце у свет средњег века многим темама. Рударски инжењер по струци, успешан бохурт спортиста, првенствено породичан човек и домаћин јесте неко кога су светосавци желели младима да представе као истински пример правих животних избора. Пројекцијом слајдова на којима су се ређале теме и фотографије отпочело је предавање, које је својом зналачком причом предавач употпунио.

Фреске, минијатуре, стећци као главни извори за податке и даљу израду оклопа и другог оружја, сликовито су увели публику стазама средњег века и наше земље и народа тада. Пуну пажњу публике, Александар Урошевић одржао је и причом о самом поступку израде, где су посетиоци, поред знања, уочили са коликом вољом о томе говори и ради.

У наставку предавања тема је била бохурт спорт, у којем је  гост заиста предан и успешан. Најпре увођењем у карактеристике спорта, освртом на такмичења, а посебно на Светско првенство одржано у манастиру Манасија 2018 године. Удружење „Бели орлови“ са благословом сестринства манастира Манасија, слави 1.августа славу Светог Деспота Стефана Лазаревића, а том приликом одржавају се литије.

Интеракција са публиком била је изврсна, а на сва питања уследили су живописни и потпуни одговори.

У завршном делу ђакон Мија Бојиновић се осврнуо на то да је Светосавска омладинска заједница позвала управо Александра Урошевића као пример младог, факултетски образованог човека, који је обновио своју дедовину у селу Шушеока и где се са породицом бави пољопривредом, истакавши да кроз сва његова дела провејава родољубље и вера кроз деловање. Уследило је дружење и фотографисање са донетом поставком. Присутни су изашли презадовољни новим знањима, али првенствено ободрени и охрабрени, јер је то на њих својом харизмом пренео предавач Александар Урошевић.

Мирјана Живковић