Осмаци друге школе на поклоничком путовању у манастиру Лелић

Ученици осмог разреда Основне школе „Владика Николај Велимировић“ из Ваљева, са својим разредним старешинама, наставницима, вероучитељем, директорком школе, као и са парохом, јерејем Дејаном Трипковићем, посетили су манастир Лелић, где су се поклонили моштима Лелићког Златоуста, слушали беседу њему у част коју је изговорио о. Дејан Трипковић, а затим и сами представили оно што су припремили са својим наставницима. Прошетали су се и до родне куће Владике Николаја, а затим уживали у слободним активностима. У питању је традиционално поклоњење светињи и светитељу осмака школе, која је прва у земљи понела име Николаја Српског.
Сваке године ученици осмог разреда одлазе колективно у манастир Лелић да би се ближе упознали са ликом и делом Светог Николаја. И ове, као и претходних година, дочекао их је игуман Георгије са братијом, указавши им гостопримство и приредивши им пригодно послужење. Отац Дејан Трипковић је пред моштима светитеља поучио децу да је Свети Николај највећи Србин после Светог Саве, те да је он најзаслужнији што је Лелић постао место поклоника из целог света. „Највише га поштују и славе млади, јер у њему откривају праве животне вредности“, рекао је он, посаветовавши ученике да читају Николајева дела, посебно „Касијану“, књижицу која говори о животу девојке Јулијане, њеним бројним искушењима и проблемима, као и о животу у Господу. „Ширите љубав међу собом, сачувајте дете у себи и, кад одрастете, будите људи“, поручио је отац Дејан Трипковић осмацима. Затим су се ученици поклонили моштима Светог Николаја па прешли у трпезарију где им је вероучитељ, ђакон Драган Станојевић, прочитао чувену Николајеву беседу, изговорену у Лондону. Уз помоћ својих наставника, ученици су припремили пригодан програм, инспирисан делом Светог Николаја па су и они представили оно што су сазнали и научили. Затим су се сви заједно прошетали до родне куће Светог Николаја, сазнали више о његовом детињству. Потом је организована ликовна колонија, у којој су поједини ученици учествовали, док су се остали играли у порти манастира.
Са ученицима су ишли Тања Антонијевић, директорка школе, њихове разредне старешине: Весна Јовановић, наставница српског језика, Милан Тимотић, наставник математике, Никола Јовановић, наставник музичке културе и Оливера Михаиловић, наставница техничког цртања; као и Добрила Марковић, наставница ликовног образовања. Јереј Далибор Чкојић, секретар Одбора за верску наставу Епархије ваљевске, парох школе, јереј Дејан Трипковић, и вероучитељ, ђакон Драган Станојевић, такође су били са ученицима. Овим поклоничким путовањем и дружењем је још једном показано како различити наставни предмети могу да буду у корелацији са веронауком и како деца много више и боље памте када имају пример испред себе и када се више наставника укључи у то.
вероучитељ, ђакон Драган Станојевић