Митровданска светковина и рукоположење у Лајковцу

Никола Николић нови ђакон Епархије ваљевске

Епископ Исихије: Свети Димитрије је био чедо љубави Христове

Празник Светог великомученика Димитрија Солунског традиционално је протекао у знаку велике молитвене свечаности у Лајковцу, јер управо овом угоднику Божјем је посвећен храм у „вароши железничара“. Свету Архијерејску Литургију у част празника је служио Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника тамнавског протојереја Небојше Миливојевића и епархијских свештенослужитеља. На Светој Литургији, Епископ Исихије је рукопроизвео најпре у чин чтеца, а потом и ђакона дугогодишњег вероучитеља Николу Николића. Међу бројним гостима храмовне славе био је и председник Општине Лајковац Андрија Живковић. 

У празничном слову, Владика Исихије је појаснио заповест Господа Христа дату Његовим ученицима „да увек љубе једни друге“, а која је упућена и свима нама који се сматрамо Његовим ученицима, који смо поверовали у Њега и крстили се у име Оца и Сина и Светог Духа.Поставивши темељ љубави према Богу и ближњем, Господ објашњава да „ако нас свет мрзи, да је Њега омрзнуо пре нас“, те да нећемо имати пријатељство у свету. Под тим „свет“, нагласио је Владика Исихије, Господ не подразумева творевину која је савршена створена, већ свет који се изопачио човековим одрицањем благослова Божјег и одлуком да живи по својим заповестима.

  • Свет је непријатељ свакога који воли Христа и, пре свега, непријатељ самога Христа. То је показано у Светом јеванђељу. Господ је разапет, иако никаквог греха није имао. Господ је савршен и показује нам какви ми треба да будемо и чему треба да тежимо. Мноштво следбеника Христових живело је на овом свету и страдало од света. Они који су највише страдали јесу они који су највећу љубав имали према Христу. То су Свети мученици, које Црква исповеда, показује и објављује да бисмо у њима имали поуку и охрабрење, како би и сами на начин сличан њима могли да се уподобљујемо Христу- рекао је Владика Исихије. 

Данас посебно обележавамо Светог великомученика Димитрија, заштитника лајковачког храма и свих који долазе овде да принесу славу Богу. У Светом Димитрију имамо учитеља и заштитника, навео је Владика Исихије. Подсетивши на житије Светог Димитрија, одгајеног у породици тајних хришћана у време владавине римског императора Максимијана, великог гонитеља хришћана, Владика Исихије је истакао благочешће светитеља који, иако од цара постављен да прогони хришћане, чини супротно- проповеда реч Божју и охрабрује људе да постану хришћани. То изазива гнев цара Максимијана, те га баца у тамницу и свирепо погубљује.

  • Свети Димитрије је био чедо љубави Христове, спреман на свако страдање ради свог Господа, управо зато што је остварио заповест „да љубимо једни друге“. Из те љубави, он је био спреман да се жртвује за своје ближње, јер нема веће љубави од оне да неко положи живот за свог ближњег- објаснио је Владика Исихије смисао страдања Светог Димитрија, који показује да и у овом непријатељском свету можемо да будемо хришћани, да можемо да се спасавамо и чинимо дела љубави. Да сачувамо мир у себи и, ако нас свет мрзи, да не узвраћамо, већ да све претварамо у молитву за оног ко нас је увредио и ко нас прогони, као и за све ближње, без обзира на то да ли су нам и колико блиски и драги, закључио је Владика Исихије.

Након Свете Литургије, начињен је литијски опход око храма и преломљен славски колач. 

Свечаност у Лајковцу ове године умножило је рукоположење вероучитеља Николе Николића у чин ђакона. Архипастирску грамату, којом се обнародује одлука архијереја, прочитао је ђакон Александар Панић. Благосиљајући учеснике митровданског сабрања у Лајковцу, Владика Исихије је честитао славу домаћинима и свима који су дошли да са њима прославе небеског заштитника, уз поуку да им молитве Светог Димитрија свима буду на спасење и духовну изградњу.

Славска свечаност је заокружена трпезом љубави, коју су парохијани и пароси лајковачког храма, предвођени старешином протојерејем – ставрофором Томом Цветиновићем, приредили за све госте. Председник Православне народне хришћанске заједнице „Свети пророк Јеремија“ Милован Бајић, у име братства, даривао је Владику Исихија ручним крстом. 

Ј. Ј.