Света Архијерејска Литургија у част храмовне славе у Лопатњу

Владика Исихије: Свети апостол Лука даје посебан тон својим јеванђељем

Црква Светог апостола и јеванђелисте Луке у селу Лопатањ, у Архијерејском намесништву подгорском, и ове године свечано је обележила празник свог небеског покровитеља. Свету Архијерејску Литургију, први пут од устоличења у трон Епархије ваљевске, служио је Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије уз саслуживање архијерејског намесника подгорског протонамесника Велимира Крстића и епархијских свештенослужитеља. По Литургији, начињен је литијски опход и преломљен славски колач, а сабрање је заокружено свечаном трпезом, коју су припремили парохијани предвођени својим парохом протонамесником Миланом Маџаревићем. Овогодишњи домаћини славе били су Лука Маџаревић, Радиша Рашевић, Радомир Бајић и Милан Васиљевић

Подигнута 1936. године трудом свештеника Анатолија Батенка, руског емигранта из доба Октобарске револуције, црква у Лопатњу безмало девет деценија место је молитвеног окупљања верног народа овог дела Подгорине, краја познатог по јаком богомољачком покрету, чије је прегалаштво донело прегршт до данас видљивих духовних плодова. Посвећена је Светом апостолу Луки, једном од четворице јеванђелиста који су, навео је у литургијском слову Епископ Исихије, стубови наше Цркве. Они су преносиоци благе вести о томе да је Бог постао човек и да је боравио међу нама, а Својом смрћу и васкрсењем нам подарио вечни живот.

Свети јеванђелист Лука је један од четворице јеванђелиста и сваки од њих има неку своју особеност, јер Дух Свети када долази на људе не укида наше особености. Свако од нас остаје личност како га је Бог дао, али се усавршава као човек и постаје подобан Господу Христу, рекао је ваљевски архијереј.

  •  Личност Светог апостола Луке је врло богата, обдарена многим божанским даровима и он даје посебан тон својим јеванђељем. Он није припадао изабраном народу јеврејском, већ је био Јелин из Антиохије (Сирија) и по образовању је био лекар и правник, а имао је и велики уметнички дар сликарства, као и многе друге дарове. Његово јеванђеље нам показује неке тананости које друга немају, јер он, као научник и истраживач, испитује, утврђује и упоређује. Видимо и његов дубок однос са Пресветом Богородицом, која је само њему открила неке тајне, записане у само његовом јеванђељу. Пре свега, то су тајне Благовести Божје, подаци о Сретењу, када је Господ принесен у храм Божји, сусрет Пресвете Богородице и Јелисавете, која је у том тренутку носила Светог Јована Крститеља, а Пресвета је носила Господа Христа. Те четири радости нам дочарава Свети апостол Лука- подсетио је Владика Исихије на најважније детаље из житија Светог Луке, упутивши верне да читају Свето јеванђеље. 

Осим јеванђеља, Свети Лука је написао и Дела апостолска, други део благовести, који говори о догађајима који су се збили непосредно после Васкрсења Христовог, као и проповедима Светих апостола, првим њиховим мисионарским делима и оснивању Цркава по градовима које су походили. Свети Лука је био блиски сарадник Светог апостола Павла, који је највише проповедао по читавој васељени. У делу Светог апостола Луке, указао је Владика Исихије, описан је и Силазак Светог Духа на апостоле- чин преко ког је Свети Дух просветлио целу васељену и означио формирање наше Цркве.  

На крају богослужења, Владика Исихије је честитао славу окупљенима, уз благослов да нам Свети Лука буде заштитник свима. Треба да читамо Свето јеванђеље и подражавамо апостолима и онима који су их следили, закључио је Владика Исихије, посебно поучивши верни народ да што чешће приступа Светој тајни причешћа и узноси молитве за браћу и сестре, који још увек нису почели да живе у Цркви, како би их Господ просветлио да постану део заједнице.

Ј. Ј.