Лучинданска свечаност у Бабиној Луци

Празник Светог апостола и јеванђелисте Луке, и ове године, протекао је у знаку изузетне молитвене и духовно- културне свечаности у Бабиној Луци, јер управо овом великом светитељу је посвећен парохијски храм знаменитог села, завичаја устаничких вођа Хаџи Рувима и синовца му Петра Молера. У навечерје празника, парох бабинолучки јереј Никола Петровић и његова супруга, свестрана уметница Дајана Петровић, приредили су својим парохијанима сјајан уметнички програм у оквиру ког је наступила Група „Бедем“ из Сомбора, која изводи ауторске духовне композиције, а представљена је и нова књига „Моје парче неба“ Јелене Грбић, младе песникиње, која живи и ствара у Забрдици. 

На дан празника, Светом Литургијом је началствовао умировљени парох ваљевски протојереј – ставрофор Верољуб Младеновић, уз саслуживање свештеника оближњих парохија и молитвено учешће верног народа. У празничној беседи, парох оглађеновачки, протојереј – ставрофор Гроздан Гајић је подсетио на речи Светог Јована Крститеља о Господу Христу као „јагњету Божјем, које узима све грехе овог света“, а чији су пут следили Свети Божји људи, уписани у календар наше Цркве. То је уједно и пут којим би и ми требало да идемо, без обзира на околности и прилике у свакодневном животу. Да се у добру не понесемо, а у злу не поништимо, јер све овоземаљско, и зло и добро, је пролазно, рекао је прота Гајић.

По Светој Литургији, начињен је литијски опход, преломљен славски колач и приређена трпеза љубави за бројне госте. Домаћин славе ове године био је Милан Живановић заједно са свим мештанима Бабине Луке и села која припадају овој парохији. Колач за наредну годину је преузео Јован Пејатовић. 

Ј. Ј.