Ходочашће Светосаваца светињама старе Рашке

Још једно у низу овогодишњих ходочашћа чланова Светосавске омладинске заједнице и заинтересованих путника, реализовано је у организацији и под вођством ђакона Мије Бојиновића, духовника СОЗ- а. Овога пута места поклоњења биле су светиње Рашке области. Прво одредиште била је  Студеница, мајка свих наших светиња, где су присуствовали Светој Литургији, целивали мошти ктитора Светог Симеона и жене му Свете Ане, те послушали интересантно излагање кустоса о духовном и политичком средишту средњовековне Србије.

Скровити манастир Црна Река, посвећен Светом архангелу Михаилу, који подсећа споља на острошке стене и зидине, а изнутра на дајбабске стеновите пролазе, одушевио је све учеснике путовања. Поклоњење моштима Светог Петра Коришког, чији дан се слави овде уз сабор, молитвено је оснажило и надахнуло ходочаснике. Један од скривених, али битних кутака, јесте испосница Светог Јоаникија Девичког. Целокупни амбијент удахнуо је целој групи нови елан за наставак пута ка Ђурђевим Ступовима- место слављења избављења Стефана Немање од стране Светог Георгија, које је до 2000. године било је запуштено. О обнављању, историјату и свим занимљивостима, члановима СОЗ- а и њиховим сапутницима подробно је испричао један од искушеника, а потом су целивали честице моштију Светог Георгија, Светог Харалампија и Светог Драгутина, чијем су се гробу поклонили.

Ово ходочашће као и претходна, подсетило је све на мудре и заветне речи Патријарха Павла: „Мало који народ у свом језику има реч задужбина, која значи и рад и живот и заветовање, а не само прилог за душу. Светиње су наша светлост у којој видимо Васкрслог Спаситеља свог, али и у којој Син Божији гледа нас“

Мирјана Живковић