Чланице КСС-а на дан када прослављају своју заштитницу даривале Геронтолошки центар и манастир Грабовац

27.октобар, када се у Православном српском народу прославља заштитница жена, деце, сиромашних и болесних, је и најрадоснији дан за све чланица Кола српских сестара, јер је управо ова светитељка заштитница КСС-а из Обреновца.

У раним јутарњим часовима храм Силаска Светог Духа на апостоле је већ био пун верника који се клањају и прослављају Светитељку. Жеља сестара је била да Света Литургија буде у свечарском духу па се за певницом нашао и зрењанински хор „Свети Серафим Саровски“. Светом Литургијом је началствовао духовник Кола протонамесник Немања Павловић, а саслуживали су му настојатељ манастира Грабовац јеромонах Андреј, јереј Томислав Алимпић ,јереј Слађан Филиповић и јереј Александар Петровић.

Након Свете Литургије и ломљења славког колача, за топлом празничном трпезом су се окупиле сестре са својим породицама, свештенство, приложници и пријатељи Кола као и велики број верног народа. На трпези су се нашла традиционална јела српске кухиње које су сестре са великом љубављу припремале за овај дан.

Обзиром да су се велики уметници и виртуози, сабрани око Кола нашли на једном месту, салом црквеног дома се могао чути и најчувенији гуслар Саша Лакетић као и виолниста Жељко Шишић.

Сестринство годинама уназад своју заштитницу прославља у духу због ког Коло и постоји, а то је милосрђе, брига о старима , болеснима, социјално угроженима. Тако је било и ове године.
Корисницима Геронтолошког центра је даровано три стотине флаша свеже цеђеног сока ароније, три стотине тегли слатког и три стотине флашица свете воде. Поклон за старе лично је преузео директор дома старих господин Зоран Суботић.

За манастир Грабовац је сестринство одвојило новчана средства за куповину огрева за предстојећу зимску сезону. Већ дан након славе је у порту манастира стигло 12м дрва.

Света Петко моли Бога за нас!

Председница КСС-а Рената Марковић

Преузето са сајта Цркве у Обреновцу – Чланице КСС-а на дан када прослављају своју заштитницу даривале Геронтолошки центар и манастир Грабовац