Богомољачко братство при рабровичком храму прославило Свету Петку, своју небеску заштитницу

Протонамесник Дарко Ђурђевић: Господ од нас очекује да сијамо као светиљке мудрих девојака

  • Традиционално, у Храму Светог Оца Николаја у Рабровици празник Преподобне Мати Параскеве протекао је у знаку молитвене свечаности, будући да ову, међу Србима омиљену светитељку, као своју небеску покровитељку прославља овдашње Богомољачко братство, на челу са духовником протојерејем Зораном Симићем. Литургијско сабрање је предводио архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић, уз саслуживање епархијских свештенослужитеља. Овогодишњи домаћини славе били су Миливоје Лукић и Александар Грчић из Диваца, а колач су за наредну годину преузели Владимир Срећковић из Ваљевске Лознице и Драган Петровић из Кланице- 

Данашње Свето јеванђеље по Матеју прича нам сликовиту причу о десет девојака, проткану врло снажном поуком. Пет од њих су биле мудре, имале уља у светиљкама својим, а пет луде, које га нису имале за долазак женика. Ова прича заправо говори о нашем сусрету са Господом. Он је тај женик, Који долази и наша вера се не састоји у томе да знамо да је пре две хиљаде година живео неки учитељ и оставио нам нешто поучно и лепо, како бисмо лакше живели у овом животу, већ је припрема за сусрет са Господом, казао је у празничној проповеди архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић. На то упућују и стихови Символа вере „да чекамо васкрсење мртвих и живот будућег века“, илити Други долазак Господњи, за који се припремамо читав живот.

  • Све што у животу чинимо јесте нека врста „прибављања уља“ за кандила наше душе, за кандила нашег срца, нашег тела, целокупних нас… Да у часу када Христос дође, будемо ту. Будимо спремни за сусрет са њим! Видели смо како су се луде девојке уплашиле, кад је у сред ноћи настала вика да долази женик… То смо сви ми који нисмо у довољној мери спремни за Други долазак Господњи. Онда из страха почињемо да тражимо помоћ пријатеља. Али, кад се будемо сусрели са Господом, нико нам не може помоћи. Нико други нам не може додати уља, односно добрих дела, не може учинити све оно што смо ми пропустили да урадимо- објаснио је протонамесник Дарко Ђурђевић.

Ово јеванђеље нас, нагласио је архијерејски намесник први ваљевски, учи да у кандило вере доливамо уље, којим би требало да светлимо свету- бринемо и да стражимо над својим животом, над својим делима и мислима, над свиме што нас чини људима. 

 -Господ од нас очекује да у тами овог света сијамо као светиљке мудрих девојака и да у тренутку сусрета са Њим уђемо на свадбену гозбу, која је Царство небеско, оно због чега нас је Господ и створио- истакао је отац Дарко Ђурђевић, додавши да нам пример подвига, труда и љубави према Господу даје Преподобна Мати Параскева, дивна светитељка коју данас прослављамо.

По одслуженој Литургији, отац Дарко Ђурђевић преломио је славски колач са домаћинима и свим члановима братства. Сабрање је заокружено трпезом љубави, коју је братство припремило заједно са духовником протом Зораном Симићем и старешином храма у Рабровици протонамесником Невеном Лукићем.

Ј. Ј.