Храмовна слава и јубилеј у Радљеву

На празник Покрова Пресвете Богородице храм у селу Радљеву код Уба прославио је храмовну славу и велики јубилеј- 150 година постојања светиње

Литургијом је началствовао архијерејски намесник тамнавски протојереј Небојша Миливојевић, а саслуживали су протојереј-ставрофор Томислав Матић, протонамесник Зоран Марковић, протонамесник Милан Васиљевић и јереј Милош Станојевић.

У беседи, архијерејски намесник тамнавски је напоменуо како је данас посебан дан, дан када храм у Радљеву слави своју заштитницу, Мајку Божију, и додао да се у тренутку молитве увек сетимо Пресвете Богородице.

– Сетимо се, драга браћо и сестре, где смо се најсигурније осећали када смо били дечица! Осећали смо се најсигурније у наручју своје мајке. И када би били уплашени и у боловима, и када би нам било хладно, све би то нестало у мајчиним рукама. А замислите, браћо и сестре, како би онда било да смо у рукама Мајке над мајкама, Пресвете Богородице, коју данас славимо… Али, да бисмо били у њеном наручју, морамо бити чистога срца, морамо помагати ближњем свом, морамо заслужити њену заштиту- рекао је протојереј Небојша Миливојевић.

Архијерејски намесник тамнавски је такође напоменуо да је слава ове године посебнија, јер прослављамо велики јубилеј, 150 година постојања овог светог храма.

– Ове године славите и велики јубилеј и сећате се ваших очева, дедова и прадедова, који су са муком градили овај свети храм да би имали где да се моле Богу и да се сакупљају и да би га оставили свом потомству, то јест нама. Надамо се да ћемо и ми сачувати овај храм и предати га својој деци. Ето, то показује да је наша дужност, као и целог православног рода, да се старамо о својим храмовима- поручио је отац Небојша Миливојевић.

Након трократног опхода око храма, освећено је славско жито и сломљен је славски колач. По завршетку Литургије, у црквеној порти, одржан је културно уметнички програм, у ком су учестовала деца из Културно- уметничког друштва „Тамнава“ из Уба и професори Музичке школе „Петар Стојановић“ из Уба. По завршетку програма присутни су прешли за трпезу љубави, за време које је протојереј Мирослав Вукашиновић, старешина храма у Радљеву, поделио захвалнице онима који су помагали и који помажу овај свети храм.

Марко Петровић