Ученици Основне школе „Владика Николај Велимировић“ на екскурзији у Београду

 

    Сто шездесеторо ђака од првог до трећег разреда Основне школе „Владика Николај Велимировић“ из Ваљева, са осам учитеља и вероучитељем – ђаконом Драганом Станојевићем, посетили су главни град Србије где су обишли више светиња и гледали представу „Снежана и седам патуљака“. 

     Прво су посетили заветни Храм српског рода, посвећен Светом Сави, где им је свештеник Предраг Продић говорио о историјату градње, праћеном бројним почецима и прекидима, о личностима које су најзаслужније за подизање светиње, али и о прелепом фрескопису, необичном мозаику, као и о помоћи руског народа без кога се финални радови не би тако брзо привели крају. Након обиласка највеће цркве на Балкану, ученици су погледали представу „Снежана и седам патуљака“ без које се њихово детињство не може замислити. Напослетку су отишли на Калемегдан, видели Калемегданску тврђаву, али и Цркву Ружицу, односно Капелу Свете Петке, где их је дочекао протојереј проф. др Љубивоје Стојановић, откривајући им делић богате историје богомоља, обележен ратовима, освајањима, ослобађањима, али и огромном љубављу верног народа према Светој Петки. 

     И ова екскурзија протекла је у најбољем реду, без икаквих проблема, са децом која су се неизмерно радовала одласку у Београд.

ђакон Драган Станојевић