Крстовданска свечаност у Покровској цркви

Братство ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“ прославило своју славу

Празник Воздвиженије Часног Крста, у народу према добу празновања познат и као „јесењи“ и „зимски“ Крстовдан обележен је молитвеном свечаношћу у Храму Покрова Пресвете Богородице, будући да га као своју крсну славу прославља Православна народна хришћанска заједница, која мисионари при најстаријој ваљевској светињи . Светом Литургијом је началствовао протојереј – ставрофор Љубисав Аџић, умировљени парох ваљевски, уз саслуживање овдашњих свештенослужитеља  и протојереја Зорана Јаковљевића из Осечине, духовника Богомољачког братства „Свети Димитрије Солунски“ при варошком Храму Вазнесења Господњег.

У празничној проповеди протојереј Зоран Павловић објаснио је тајну данашњег празника, провевши окупљене кроз историјске догађаје од Распећа Господа Христа, преко одсудне битке за Рим у 4. веку, у којој вођен крсним знамењем на небу Свети цар Константин побеђује императора Максенција, осваја „вечни град“ и у њему уздиже крст у знак победе. Такође, навео је прота Зоран Павловић, данас се светкује и дан у коме је Света царица Јелена, мајка цара Константина, пронашла у Јерусалиму Часни Крст на коме је био распет Господ Христос. Видевши исцељења, која су се догодила крај крста Господњег, многи људи су примили хришћанство, а ми се данас Часном Крсту поклањамо, рекао је отац Зоран Павловић. 

Након Свете Литургије, преломљен је славски колач ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“, која данас, предвођена духовником протојерејем – ставрофором Милинком Јовићем,  мисионари на темељима братства које је основао Свети Владика Николај, бринући о онима којима су разне врсте помоћи потребне.

Ј. Ј.