Духовно вече у рабровичком храму

Јереј Душан Ђаковић: Бити изнад Истока и Запада је позив на покајање

У години обележавања јубилеја Светог Владике Николаја- 140 година од рођења, 65 од престављења и 30 од преноса моштију из Либертивила (САД) у родни Лелић, свој печат слављењу Лелићког Златоуста дала је и Црквена општина Рабровица, духовним сабрањем у Храму Преноса моштију Светог Оца Николаја. Докторанд Богословског факултета у Атини и наставник Призренске богословије јереј Душан Ђаковић одржао је предавање о теми „Бити изнад човека Истока и Запада“, а у уметничком делу програма наступили су вокални извођачи и др Горан Крстајић, професор Универзитета „Сингидунум“

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Исихија, на празник Рођења Пресвете Богородице, један од најстаријих храмова Епархије ваљевске и културно добро од великог значаја Храм Преноса моштију Светог Оца Николаја био је домаћин духовне вечери, својеврсног приноса славословљу у част јубилеја Светог Владике Николаја, чији је организатор старешина ове знамените светиње протонамесник Невен Лукић. Тема коју је јереј Душан Ђаковић одабрао да уз помоћ ње расветли део богатог мисионарског наслеђа Светог Владике Николаја- „Бити изнад човека Истока и Запада“ посебно је актуелизована почетком овог века, будући да смо управо у том времену сведоци поларизације система вредности народа и држава детерминисаних овим речима у географском, али много више идеолошком и религијском контексту. Као интелектуалац утемељен на универзитетима западних држава (докторирао у Берну и Оксфорду), али једнако фасциниран православном Русијом, а потом у оквирима епископске службе до танчина проникао у дух српског народа „од владара до кмета“, Свети Владика Николај расуђивао је о различитости система вредности Запада и Истока, који на једној страни доносе материјалистички идеал стварања и трошења, а на другој вапај за духовношћу и спасењем, могућим једино вером у Христа Господа. 

Прилошка одредба  „изнад“ нема значење локације, нити пак какве политичке или националистичке категорије, према Владики Николају, навео је јереј Душан Ђаковић.

  • Бити изнад, према Владики Николају, значи имати живу веру православну, дакле Христа и Цркву. То још значи имати покајање. Дакле, позвани смо на покајање. Бити изнад Истока и Запада је позив на покајање и поверење у Христову бригу о човеку, о свету, о Цркви… Поверење у Његову љубав према сваком створењу, а то је немогуће без покајања, што у преводу значи промену ума, илити преумљење. То је оно када нам неко каже: „Опамети се, човече! Дођи себи и онда можеш да наставиш даље.“ Једино вером и покајањем можемо да се уздигнемо изнад Истока и Запада, изнад тзв.„комплекса порекла“, кога изабрани библијски народ није могао да се ослободи, а то су успели прости рибари, први Христови ученици- истакао је отац Душан Ђаковић. 

Круцијално у позиву Владике Николаја јесте то да будемо „човек Богочовека Христа“, а то подразумева уздизање изнад свега овоземаљског- порекла, економског прогреса, философије, културе па чак и религије. Јер, један је од закључака оца Душана Ђаковића, човек је вреднији од свега тога, будући да за истинитог пријатеља има оваплоћеног Сина Божјег, Господа Исуса Христа, Чији су пут кроз векове бирали наши свети краљеви, патријарси, свештеници, монаси, мученици…

У уметничком програму своје песме, инспирисане понајвише страдалним догађајима у новије доба, казивао је др Горан Крстајић, проф. Факултета здравствених и пословних студија Универзитета „Сингидунум“, док су родољубиве композиције извели ученици Ваљевске гимназије и наставници музичке културе Марко Томић, Владимир Јанковић и Лука Јездић, заједно са ђаконима Драганом Станојевићем и Александром Панићем. Сабрање је заокружено трпезом љубави у парохијском дому рабровичке цркве. Светиње, по којој је овај крај надалеко познат, као и по истакнутој српској и светској песникињи, овде рођеној,  Десанки Максимовић. Такође, у овој парохији (селу Дивци) рођен је и старац Никанор Хиландарац, један од најугледнијих духовника у току прошлог века, док су као пароси у Рабровици службовали теолог Божидар Мијач и протојереј- ставрофор Ђорђе Колџић, у народу вољени прота, савременик и пријатељ Светог Владике Николаја и Преподобног Оца Јустина.

Ј. Ј.