Свети Мојсије Мурин свечано обележен у КПЗ Ваљево

Свету Литургију у капели Светог Саве служио дуовник установе јереј Дејан Трипковић, уз саслуживање ђакона Драгана Станојевића и појање Марије Вукосављевић и Мирјане Медуловић – Маринковић

Празник Светог Мојсија Мурина, подвижника из 4. века, доба процвата аскетских заједница у египатској пустињи, литургијски је прослављен у Казнено – поправном заводу Ваљево. Управо у установи која се бави ресоцијализацијом осуђених лица, личност и житије овог угодника својеврсна су парадигма преображаја до кога човек долази уз Божју помоћ када принесе покајање. Од разбојника у раној младости, Свети Мојсије постао је најпре хришћанин, а потом и јеромонах и духовни вођа анахорета у древној монашкој насеобини… Борба са грехом није лака,  тражи много времена, а најјаче оружје у њој су нам пост и молитва Богу и светитељима Божјим, указао је у празничном слову духовник КПЗ Ваљево јереј Дејан Трипковић.

  • Свети Мојсије Мурин је пример да је и данас сваком могуће покајање и Црква сваког позива да се врати на прави пут. Тај позив је посебно упућен младима, који се нису још увек дубоко укоренили у греху. Свети Мојсије је своје највеће страсти победио молитвом једног великог духовника, свог савременика. Из тога можемо да видимо колико је важно и да се молимо једни за друге- поручио је отац Дејан Трипковић, пожелевши својим духовним штићеницима да им молитва Светог Мојсија буде од помоћи у борби са собом и да дане у установи искористе за проучавање његовог и житија покајника налик њему, јер управо вођени њиховим примерима могу постати бољи људи. 

У литургијском сабрању и резању славског колача у част Светог Мојсија Мурина учествовали су и начелница Одељења за третман Наташа Стевановић, васпитач Предраг Томић и више штићеника, који су примили Свету тајну причешћа.

Ј. Ј.