Епископ Исихије на свечаности у част Радована Белог Марковића

На празник Успења Пресвете Богородице, 28. августа 2022. године, на Кнежевом пољу подно планине Мали Повлен откривен је споменик угледном српском књижевнику Радовану Белом Марковићу, једном од најнаграђиванијих савремених романописаца, чија су дела овековечила и прославила колубарске крајеве, и додељена новоустановљена Награда „Бели“ новинару и публицисти Милошу Јевтићу за укупно новинарско дело у афирмацији књижевности и културе. Споменик од храстовог дрвета рад је скулптора Милутина Ранковића из Лајковца, у коме је живео и стварао и Радован Бели Марковић. 

Скуп у част прослављеног завичајца био је прилика да му се одслужи молитвени помен и утемељи чување сећање за генерације које долазе јер, како је у образложењу одлуке о првом лауреату навео председник жирија др Зоран Живковић, „ако постоји крај у Србији у којем осећање за језик и историју потекне са мајчиним млеком, онда је то Ваљево и о томе сведоче многе значајне личности из света књижевности и културе.“

Кнез по коме поље на Малом Повлену носи име јесте Радован Бели Марковић, јер „где би се поље кнеза Радована Белог Марковића забелело него на Белом Повлену изнад Белог Ваљева што се бели међу градовима као Бели анђео међу анђелима“, принео је свезавши лепоту језичког израза и повленских крајолика у сјајном слову посвећеном почившем пријатељу, по перу и завичају брату, академик Матија Бећковић.

Споменик Радовану Белом Марковићу свечано је открио председник Србије Александар Вучић, заједно са Преосвећеним Епископом ваљевским Г. Исихијем и академиком Матијом Бећковићем. 

  • Леп пиједестал је добио овај споменик- целу једну планину. И то опет српски, ваљевски парадоксалну планину. Повлен чини више врхова: мали, средњи и велики. И наравно, мали је виши од средњег и великог. У том контексту вечите борбе крајности, која често личи на Камијевски апсурд, стварао је Радован Бели Марковић, дубоко укорењен у свом завичају и вери, истовремено духовит и продуховљен- рекао је председник Вучић. 

Свечаности на Кнежевом пољу, чију организацију потписује новоосновано Удружење „Бели Повлен“ из Ваљева присуствовали су и некадашњи председник Југославије и премијер Србије др Војислав Коштуница, некадашњи министар унутрашњих послова Душан Михајловић, председник Народне скупштине у последњем сазиву Ивица Дачић, градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, представници културних и јавних установа и бројни гости.

Ј. Ј.