Великогоспојинска свечаност у Петници

Протонамесник Саша Максимовић: Довољна је кратка молитва из срца да похвалимо Пресвету Богородицу

  • Храмовна слава једне од најстаријих епархијских светиња- Цркве Успења Пресвете Богородице (саграђена 1866. на темељима старе богомоље) и ове године молитвено је окупила више стотина верника. Светом Литургијом је началствовао архијерејски намесник други ваљевски протонамесник Саша Максимовић, уз саслуживање јеромонаха Поликарпа из манастира Свете Тројице код Љубовије и свештенослужитеља из Ваљева. Овогодишњи домаћин славе био је Дарко Радојевић са породицом, предузетник из Београда родом из петничке парохије- 

У данашњем дану прославља се један од највећих хришћанских празника, у знак сећања на земаљску кончину Пресвете Богородице и њено успење на небо. Данас се радујемо, јер у смрти Мајке Божје остварено је оно чему се хришћани спремају током живота јер, насупрот неверницима који су везани за уживање у овоземаљским лепотама, они теже Царству небеском. Пресвета Богородица се својим животом спремила да кроз смрт пређе у Царство Божје, казао је у празничној проповеди протонамесник Саша Максимовић, архијерејски намесник други ваљевски. 

  • За хришћанина, који са вером у Господа Исуса Христа одлази са овог света, то није губитак, него добитак премије у вечном Царству Божјем. Зато се и апостоли, као и светитељи, радују том крају и прижељкују га. У Светом писму видимо и како журе том крају… Прослављајући данашњи празник, ми се сећамо и прослављамо све празнике посвећене Пресветој Богородици- рекао је протонамесник Саша Максимовић, подсетивши на чудесно рођење Пресвете Дјеве Марије од времешних родитеља Јоакима и Ане, њеног Ваведења у храм у Јерусалиму, радосне вести коју јој доноси Свети архангел Гаврило да је одабрана да роди Сина Божјег, њено успење на небо и јављање апостолима. 
  • Данас прослављамо дан у коме је она постала наша заступница, молитвеница и посредница пред престолом Божјим. Једна црквена песма каже:“Сваки човек је у недоумици како да похвали тебе…“ Заиста, увек нам фали добрих и лепих речи да бисмо похвалили Богородицу, али треба да знамо да она од нас не тражи да је хвалимо, већ хоће да ми имамо са чим да будемо похваљени кад будемо изашли пред лице Господа, али и пре, кад молитве упућујемо преко Пресвете Богородице. За то није потребно много речи, већ је довољна кратка молитва из срца- поручио је протонамесник Саша Максимовић, архијерејски намесник други ваљевски. Честитајући празник бројним верницима, старешини храма протојереју – ставрофору Љубомиру Миловановићу и сабрату му јереју Игору Илићу, члановима Црквеног одбора и домаћинима славе, отац Саша Максимовић је пренео благослове Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Исихија. 

Након Литургије, начињен је литијски опход и преломљен славски колач. У име домаћина, прота Љубомир Миловановић заблагодарио је браћи свештеницима и верном народу, а домаћину славе Дарку Радојевићу уручио икону Светог Јована Крститеља, кога овај благочестиви хришћанин прославља као крсну славу своје породице.

Ј. Ј.