Славска свечаност у Славковици

Протојереј – ставрофор Саша Тимотић: Свима нам је потребан преображај

Посвећен Преображењу Господњем, стар столеће и по, а по лепоти и историјској драгоцености одавно споменик културе од великог значаја, Храм Преображења Господњег у селу Славковица крај Љига традиционално свечано је обележио своју славу. Литургијско сабрање је предводио архијерејски намесник колубарски протојереј- ставрофор Саша Тимотић, уз саслуживање протојереја- ставрофора Велибора Божића, пароха у Аустралији, и молитвено учешће верног народа. У празничној проповеди, прота Саша Тимотић похвалио је парохијане при Преображењском храму, захваљујући чијем труду се ова светиња, више пута страдала током ових век и по, из године у годину, обнавља, напредује и украшава. Надахнут данашњим празником, отац Саша Тимотић је истакао да нам је свима потребан преображај- да из туге пређемо у радост, из болести у здравље, а из жалости у љубав, јер без ње је узалуд живети. 

  • Ако имамо љубави према брату и сестри у Христу, онда ћемо је имати према Господу. Сваки човек који каже:“Господе, ја тебе поштујем“, а не говори са првим комшијом, братом или сестром, не говори истину. Не смемо имати замерке, нити љутње! Увек гледајмо, ако не можемо неком да помогнемо, помолимо се за њега! То је, браћо и сестре, помоћ сваком човеку- поучио је архијерејски намесник колубарски.

Изразивши радост због мноштва причасника, прота Саша Тимотић је позвао вернике да долазе на богослужења у што већем броју, да доводе своју децу и учествују у заједници са Богом, као и да узносе молитве за људе који покушавају да промовишу и наметну псеудо вредности западних друштава.

Након Литургије је начињен литијски опход и преломљен славски колач. Овогодишњи домаћин славе био је Миладин Сајић из Кадине Луке. За допринос обнови храма, парох у Славковици јереј Марко Миловановић уручио је Архипастирске грамате Радићу Којићу из Славковице и Драгану Урошевићу из села Ба.

Ј. Ј.