Радно летовање „Емануила“ на Дивчибарама

Протонамесник Саша Максимовић: Господ од нас тражи да учествујемо у свом спасењу

Црквени хорови „Емануил“ (Камерни и Дечји), који по благослову Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија, а на челу са диригентом Вањом Урошевић, стварају при Храму Васкрсења Христовог, седам дана су провели на Дивчибарама, одмарајући у природним лепотама популарног туристичког места и припремајући се за нове сјајне наступе, којима су освојили поштовање публике широм земље и ван њених граница. На празник Светих Макавеја, Недеље 9. по Духовима, гласови „Емануила“ улепшали су Свету Литургију у Храму Светог великомученика Пантелејмона, коју је служио њихов духовник протонамесник Саша Максимовић, архијерејски намесник други ваљевски. У литургијској проповеди, он је указао на труд који би требало сви да уложимо како бисмо стекли спасење у Царству небеском. У причи о исцељењу двају слепих људи, Господ Христос, иако као Бог може да их исцели, испитује њихову веру и поштује слободну вољу, чиме и нама каже да у свом спасењу треба да учествујемо, а Он ће нас подићи и увести у Царство Божје. Томе нас учи и пример Пресвете Богородице, која је као мала прешла први степеник, а Господ јој је помогао и увео у Јерусалимски храм, поучио је протонамесник Саша Максимовић. У данашњем јеванђељу (Мт 14, 22-34) видимо како Господ позива апостола Петра да изађе из лађе и хода ка Њему по води. На пола пута Петар, услед слабљења вере, почиње да тоне…

  • Први услов који Господ од нас тражи јесте вера. Други услов за наше спасење, који се у јеванђељским причама помиње, јесте очишћење од грехова. Христос када исцељује актере јеванђељских догађаја, прво им опрости грехе… Трећи услов јесте пост, што је важно данас поменути будући да смо на почетку Госпојинског поста, и то ако га поштујемо у суштини. Суштина поста  је наше послушање. Морамо бити послушни према црквеним властима, према свештеницима и најважније, према Богу- рекао је отац Саша Максимовић. 

У завршници обраћања он је заблагодарио Епископу ваљевском Г. Исихију на благослову да чланови хорова бораве у објекту дивчибарске цркве, свештенику Дарку Крунићу, дивчибарском пароху, дародавцима: манастирима Лелић и Ћелије, Колу српских сестара „Преподобна Мати Евгенија“, Светосавској омладинској заједници, чији су чланови са духовником ђаконом Мијом Бојиновићем посетили хористе на Дивчибарама, и братству Храма Васкрсења Христовог, које је носилац овог пројекта. 

Током радног одмора на Дивчибарама, „Емануил“ је украсио богослужење на празник Светог Пантелејмона, храмовну славу дивчибарске светиње, и наступио на почетку концерта музичког уметника Небојше Мастиловића. У наредном периоду очекују их концерти у неколико градова Србије и наступ на Међународном фестивалу хорова у Херцег Новом.

Ј. Ј.