Храм у Туларима прославио своју небеску заштитницу Мати Ангелину

Протојереј – ставрофор Велизар Живановић: Христос кроз светитеље проповеда Себе

Једини храм у Ваљевској епархији посвећен владарки која је у народу за земаљског живота вољена и поштована као светитељка, Преподобној Мати Ангелини, свечано је обележио празник своје небеске покровитељке. Светом Литургијом је началствовао архијерејски намесник тамнавски протојереј Небојша Миливојевић, уз саслуживање архијерејског намесника мачванског протојереја Милорада Павловића,  протојереја- ставрофора Велизара Живановића из Епархије сремске и више свештенослужитеља из епархија Шабачке и Ваљевске. У празничној проповеди прота Велизар Живановић, који годинама уназад са Тамнавцима прославља велику светитељку, међу Србима симбол духовне снаге и жртвене љубави, подсетио је да је диван Господ у светима својим. Како је говорио Преподобни Отац Јустин, идући од једног до другог човека, идемо од једне до друге иконе Божје, Господ је у људе урамио божански лик, навео је прота Живановић.

Лик Божји у човеку је тројичан и чине га разум, слобода и личност или достојанство, кажу Свети оци. Управо на томе се темеље одредбе у законодавству- на поштовању лика Божјег у човеку. Такође, објаснио је умировљени сремски парох, свештеник на богослужењу кади и клања се најпре иконама, а потом народу. Дакле, у оба наврата се клања лику Божјем. Нама најразумљивије јављање Божје јесте оно у људским бићима, која су живела на земљи и које је Господ наградио бесценим даром светитељства. 

  • Светитељство сусрећемо само у хришћанству, ниједна светска религија се тиме не може похвалити. Христос кроз светитеље проповеда Себе, будући да се крај њихових кивота дешавају чуда налик онима која је Господ чинио за земаљског живота.Тако се Господ јавља и у светитељки коју данас славимо, Преподобној Мајци Ангелини, коју наша Света Црква, а посебно овај храм, прославља као своју небеску заштитницу- рекао је прота Велизар Живановић.

Подсетивши на житије Преподобне Мати Ангелине, кћери албанског племића Аријанита Комнина и супруге српског владара Деспота Стефана Бранковића, њен праведни и страдални животни пут као и целе њене породице, отац Велизар Живановић је истакао да су они и данас веома поштовани у Срему, будући да у тамошњој светињи- манастиру Крушедол, задужбини свете породице Бранковић, почивају остаци њихових моштију. Ради поклоњења, у Крушедол долазе бројни православни верници из разних крајева, јер је култ свете српске владарске породице широко распрострањен. 

У оквиру обележавања храмовне славе начињен је трократни литијски опход и преломљен славски колач. Овогодишњи домаћини славе били су Живољуб Брисић и Слободан Митровић из Тулара, а колач за 2023. је преузео Милош Адамовић, такође из Тулара.

Ј. Ј.