Владичанска Литургија на празник Светог Пантелејмона у обреновачком саборном храму

Владика Исихије: Свети Пантелејмон је узор облагодаћене личности и сведочења речи Божје

Празник заштитника лекарске и фармацеутске струке, Светог великомученика Пантелејмона, прослављен је изузетно свечано у Обреновцу. У Храму Силаска Светог Духа на апостоле литургијско сабрање је предводио Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање епархијских свештенослужитеља. Овом приликом обележена је и слава капеле Геронтолошког центра, посвећене Светом Пантелејмону, и приказан филм у част петогодишњице светиње у Дому за старе

Будући да епидемиолошка ситуација поново налаже мере опреза, те да је међу корисницима Дома за стара лица у Обреновцу евидентирана појава корона вируса, Света Архијерејска Литургија у част славе капеле установе која се брине о најстаријим житељима Посавине служена је у Светотројичном храму у ком су се сабрали бројни верници да, предвођени овдашњим архипастиром, принесу молитве ранохришћанском светитељу, познатом по дару да лечи и моли се за људе. У литургијској беседи Владика Исихије је нагласио да је Господ Христос Своје ученике понајвише учио љубави, јер Он јесте љубав и однос између личности Свете Тројице јесте однос љубави. Тим даром смо и ми обдарени и управо у томе је темељ Божје заповести да љубимо једни друге. Свет ће, пак, указао је Владика Исихије, мрзети оне који следују Христу. Наравно, не свет који је створио Господ, већ покварен и изопачен свет који се одрекао Бога.

  • Господ упућује ученике да истрајавају у љубави. Једино међу собом могу да имају узајамну љубав, а према свету могу да имају једносмерну љубав- само они могу да воле свет и човека, ма колико да је пао. Не могу да очекују узвраћање љубави, већ само непријатељство и прогоне. То важи и за све нас који смо поверовали у Христа, примили Свету тајну крштења, очистили се и родили Духом Светим. Нас, који верујемо у Господа и живимо по јеванђељу. И нас ће свет да прогони. Можда не на драстичан начин као што је прогонио апостоле и бројне мученике, међу којима и данас прослављаног Светог Пантелејмона, али ће покушати да нас исквари- рекао је Епископ Исихије.

Подсетивши на детаље из житија Светог великомученика Пантелејмона, Владика Исихије је истакао да нам је он велики узор облагодаћене личности и сведочења речи Божје.

  • Све вештине које је научио користио је у славу Божју, а не своју, и увек је тражио благослов Божји да би његова лекарска вештина била успешна. Господ нас учи да, ако ми сведочимо веру у Њега, Он шаље и Духа Светога, Који такође сведочи и Његово сведочанство једино може да буде истинито, јер једино Отац и Дух Свети знају у потпуности Сина Божјег.  Дух Свети Га сведочи благодаћу у Цркви и надахњује све нас- рекао је Владика Исихије, благосиљајући верни народ у обреновачком Светотројичном храму.  

У навечерје празника Светог Пантелејмона приређена је Духовна академија у порти саборног храма, тематски везана за страдање Срба на подручју Епархије горњокарловачке. 

Ј. Ј.