Светковина у част храмовне славе на Дивчибарама

Протојереј – ставрофор Стојадин Павловић: Молимо се да грех не прогони Христа у нама!

Свети Пантелејмон и ове године je великом молитвеном  свечаношћу обележен на Дивчибарама. Светом Литургијом у храму у познатом планинском одмаралишту, који носи име славног Божјег угодника из 3. века, је началствовао протојереј – ставрофор Стојадин Павловић, некада парох дивчибарски, данас са службом у Београду. Овогодишњи домаћин славе био је власник Хотела „Хеба“ Славиша Стевић са породицом, док је колач за наредну годину преузео Владимир Матић из Ваљева са породицом

Прослава храмовне славе, празника на који су од давнина Дивчибаре биле домаћин великог народног вашара, традиционално је окупила свештенослужитеље и вернике из разних крајева Србије, али и ван њених оквира. Тако су проти Стојадину Павловићу у приносу молитве саслуживали: презвитер Зоран Деврња, проф. Православног богословског факултета у Београду, архимандрит Николај, сабрат манастира Часног Крста код Бијељине, презвитер Небојша Секулић, парох у Истоку на Косову и Метохији, отац Емануил Блануша, родом Ваљевац, свештенослужитељ на острву Китира испод Пелопонеза (Грчка), протојереј – ставрофор Михаило Павловић, умировљени парох ваљевски са браћом свештеницима из града на Колубари. Храмовна слава је годишњи дан захваљивања за сва добра Господу преко нашег посредника, у овом примеру Светог Пантелејмона, који наткриљује све који овде бораве и долазе, навео је у празничној проповеди прота Стојадин Павловић. Појашњавајући јеванђељски текст за данашњи дан, он је нагласио заповест Господњу да љубимо једни друге онако како Бог љуби створења Своја. 

  • Ми морамо разумети зашто је у сваком времену та заповест неопходна. Имамо раздоре и данас. Имамо неслогу и данас. Имамо свађе и данас и онда смо, чини ми се, дошли до врхунца непоштовања једних према другима… Добро је да данас овде захваљујемо свима који живе од свог труда да би угостили оне који овде долазе- указао је прота Павловић.

Потцењене су данас многе професије, будући да кроз појединца не поштујемо заједницу, целину. Отуда имамо урушавање угледа неких институција што доводи до појаве одређених савремених саблазни, због којих народ очекује да неке институције реагују. Како нас учи јеванђеље, Христос је прогањан ради нас, а људе прогањају ради Христа у нама, нагласио је он.

  • Хришћани су овде на земљи пролазници, путници… И нису од овог света. Нисмо од грешног света. Нисмо од иловаче, него смо богомизабрани и зато нас Христос соколи и каже:“Не бојте се, јер ја победих свет…“ Са том вером морамо гледати у свако јутро и свако вече. Морамо очекивати заштиту Божју и молити се да грех не прогони Христа у нама. Ако тако будемо заузели чврст став и сарађивали са Господом, разумећемо ове речи Господње- закључио је протојереј – ставрофор Стојадин Павловић, упутивши благодарје Владики Исихију на благослову да данас у дивчибарској светињи служи, браћи саслужитељима, домаћинима славе, надлежном свештенику Дарку Крунићу и његовој породици, као и свима који су се сабрали у ваздушној бањи да прославе небеског заштитника прве богомоље која је подигнута у неком планинском одмаралишту у Србији.

По Светој Литургији је начињен литијски опход и преломљен славски колач. Прослава је заокружена наступом угледног музичког уметника из Београда Небојше Мастиловића и његове пратеће групе, као и традиционалном славском трпезом.

Ј. Ј.