Архијерејска Литургија у манастиру Јовања

„Да Света Литургија буде центар нашег живота!“, Епископ Исихије.

     У осму недељу по Духовима, 7. августа, на празник Праведне Ане, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Јовања, уз саслужење више свештенослужитеља, појање певнице и хора „Емануил“ под вођством Вање Урошевић, а у молитвеном присуству великог броја верника. Тумачећи јеванђељску причу у којој Господ чини још једно чудо, хранећи 5 000 људи са пет хлебова и две рибе, Владика је истакао да овај догађај предображава Свету Литургију, јер сваке недеље ми приносимо малу веру, свако оно што може, у жељи да се кроз Свето причешће сјединимо са Богом.

     Чудесан догађај умножавања хлебова и рибе збио се у пустињи у Генисаретском језеру, где је народ гладан речи Божје слушао Спаситељеве проповеди. Али, како су били гладни духовне хране, тако су временом осетили телесну глад, коју им је Господ утолио, тако да је остало вишка хране за дванаест котарица. Ово чудо Христово је још један доказ његовог милосрђа и љубави према људима. „Господ тако храни народ свој и испуњава оно што народ очекује од Месије, храни их и телесно и духовно… Очекивао је тај народ више. Очекивали су да их Господ ослободи од римског јарма, али Он их учи да је небески хлеб оно чиме их храни“, рекао је Епископ Исихије.

     „Овај догађај предображава Свету Литургију јер сваке недеље ми приносимо малу веру, свако оно што може, у жељи да се кроз Свето причешће сјединимо са Богом… То је наш хлеб насушни који нам треба сваки дан“, подвукао је Владика, питајући се колико је од 5 000 присутних људи поверовало у то чудо, колико их је следило Христа, колико их је заборавило временом, а колико их је било међу онима који су потом разапели Господа. Ова прича даје поуку да Христос тражи сараднике, а по речима Епископа Исихија, ми смо ти сарадници, јер благодатне дарове које добијамо на Светој Литургији, треба да делимо са другима, јер благодат се само дељењем умножава. „Долазимо на Свету Литургију! Она да буде центар нашег живота! Причешћујмо се! Прославимо Бога!“, закључио је Владика у својој беседи. 

     На крају Свете Литургије, Владика Исихије је подсетио да се данас прославља Праведна Ана, мајка Богородице, једине коју зовемо – Пресвета. 

Марина Марић