Монодрама Хаџи Петра Божовића о Светом Николају окупила многобројне Ваљевце

„Једна служба људима не гине: или служити Богу или ђаволу. Само што Бог службу себи назива службом, а лажљиви ђаво назива себи службу господством и уживањем“, Свети Владика Николај.

     Ове, као и многе друге мисли Светог Николаја Српског изговорене из уста прослављеног глумца Хаџи Петра Божовића, дотакле су срца бројних Ваљеваца, окупљених у порти Храма Покрова Пресвете Богородице, где је поменути доајен српског глумишта извео монодраму „Тако је говорио Николај“,  по избору текстова и у режији пароха амстердамског и режисера јереја Ненада Илића. Овом догађају који су заједнички организовали Епархија ваљевска и град Ваљево, присуствовали су и бројни свештенослужитељи предвођени Његовим Преосвештенством Епископом ваљевским г. Исихијем. Извођењем монодраме „Тако је говорио Николај“, у оквиру „Тешњарских вечери“, настављено је обележевање троструког јубилеја Светог Николаја: 140 година од рођења, 65 од упокојења и 30 година од преноса његових моштију.

    Ваљевска публика није имала прилике дуго да види и чује великана српског глумишта Петра Божовића, овенчаног најзначајнијим наградама и признањима у својој бранши. Стога је велики број њих са пажњом и уживањем слушао како Божовић изговара неке од најзначајнијих мисли лелићког златоуста. У питању су речи које је у разним приликама изговарао овај свети Србин, а које погађају у душу сваког хришћанина  и пред којима сваки мислећи човек мора да се запита. То је у свом говору истакао и Епископ ваљевски Исихије, који је поздравио све окупљене. „Његове речи су нам насушно потребне данас јер савремени човек пада, губи сопствени идентитет“, рекао је Епископ Исихије, додавши да је свако време – време за реч и мисао Светог Николаја.

     Хаџи Петар Божовић је затим извео монодраму „Тако је говорио Николај“. У улози највећег српског духовника ХХ века изнео је ставове из бројних тема којима се у својим делима бавио Свети Владика Николај. Посебно су емотивне речи о паду човека, о Богу, љубави, духовности, Србији, власти. „Власт је велико искушење и мало је оних који могу да одоле том искушењу“, речи су Светог Николаја које је дочарао Петар Божовић.

     Медијски покровитељ је радио „Источник“ Епархије ваљевске на чијем се YouTube каналу ускоро може видети снимак ове монодраме.

Марина Марић