Преносимо: Слава Светоархангелског манастира у Ковиљу

Епископ ваљевски Исихије: „Анђели су чланови Цркве и они учествују, заједно са нама, на светој Литургији и учествују у нашим животимаˮ.

На празник Сабора светог архангела Гаврила, у уторак, 13/26. јула 2022. године, обитељ Светоархангелског манастира у Ковиљу прославила је своју славу. На светој архијерејској Литургији началствовао је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски господин Исихије. Епископу ваљевском саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, јеромонах Данило из манастира Клисине и протојереј Кристијан Татарка, клирик Епархије будимске, свештенство и ђаконство Епархије бачке, као и братство Светоархангелског манастира.

Беседећи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени владика Исихије је поучио верни народ о лику светих анђела, подсећајући присутне да су свети анђели створени пре стварања овог видљивог света, да их је небројено мноштво и да су то словесна бића, али и упозорио на постојање палих анђела, који су злоупотребили своју слободну вољу, у својој самодовољности себе ставили на прво место и тиме отпали од Бога. „Данас славимо светог архангела Гаврила и овде, на овим дивним зидинама манастирским, можемо да видимо, на западном зиду, изображене све познате архангеле. Има их девет које познајемо и сваки од њих представља неку од врлина Божијих, а свети архангел Гаврило  јесте онај који објављује тајне Божје. Анђели су, као бића светлости и бића доброте, потпуно ненаметљиви и своју силу у потпуности могу да контролишу и никада се не размећу тиме, већ само када ми чинимо огроман напор да их призовемо у своје животе и да их молимо да нас надахњују, они то чине, поштујући нашу слободу. Са њима заједно чинимо Цркву, која је и небеска и земаљскаˮ, поручио је владика Исихије.

Преузето са сајта Епархије бачке