Архијерејска Литургија и Молепствије за кишу у Покровском Храму

„Господ је здравље и спасење!“, Владика Исихије

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије служио је у шесту недељу по Духовима (24. јула) Свету Архијерејску Литургију у Храму Покрова Пресвете Богородице уз саслужење више свештенослужитеља, појање певнице и Мешовитог црквеног хора „Хаџи Рувим“ под управом диригента Милице Степановић-Бабамилкић, а у молитвеном присуству великог броја верника. Након Свете Литургије одслужено је Молепствије за кишу, услед велике суше која је захватила Србију. У Литургијској проповеди посвећеној исцељењу раслабљенога, Владика је истакао да је само Господ здравље и спасење, али да смо сви у Цркви призвани да будемо саслужитељи који ће раслабљене приводити Господу.

     На почетку своје архипастирске проповеди, Епископ Исихије је подсетио сабране да постоје два приказа исцељења одузетога у Светом јеванђељу, али да се они међусобно и слажу и разликују. Први приказ је актуелна јеванђељска прича (по Матеју) и дешава се у Капернауму, на почетку мисије Господње, док се други приказ односи на Јерусалим, на крају Исусове мисије на земљи. Иако се четворица људи старају о раслабљеном, желећи да му помогну и да га исцеле, ипак нико од њих није човек који раслабљеном треба. „Господ сам је човек који укида било какву потребу бање, он је здравље, он је спасење“, истакао је Преосвећени, напомињући да исцељењем паралитика, Господ болесниково стање повезује са грехом „не да би га осудио, него да би показао везу између греха и његовог стања“. „Сви смо опхрвани грехом толико да не можемо да се покренемо на молитву, него лежимо раслабљени“, рекао је Владика Исихије, додајући да смо сви у Цркви призвани да будемо саслужитељи који ће раслабљене приводити Господу. 

     Ваљевски архијереј је подсетио и на речи Старца Порфирија који каже да када се молимо за некога, није потребно да му име изговарамо наглас, него да се за тог брата или сестру молимо у срцу свом, а да при молитви стално изговарамо Исусову молитву „јер сваки уздисај ка Богу је уздисај за спасење света“. А Господ опрашта грехе најпре кроз искрено покајање, молитву, а раслабљене исцељује. „Ако нам се греси опросте и када смо раслабљени, спасени смо“, наглашава Епископ, подвукавши да је исцељење видљивије, може да се опипа, а самим тим је и уверљивије за људе. „Господ чини исцељење као Бог и као целовит човек јер је Он савршен спој Божанског и човечанског“, истакао је Преосвећени, поручивши вернима да се моле „да нас раслабљене Господ исцели, али да се пре тога покајемо и да радимо на спасењу свом и на спасењу ближњих“.

     На крају Свете Литургије служено је Молепствије за кишу с обзиром да је завладала суша, те да према речима Епископа постоји ризик да многи плодови пропадну. „Помолили смо се за усеве и наставимо да се молимо да би наша молитва била делатна, јер Господ види наша добра дела“, закључио је Епископ благословивши причаснике, а онима који се припремају за причешће пожелео је благослов Господњи.

Марина Марић