Преносимо: Прослава Светог Саве горњокарловачког, патрона Епархије горњокарловачке

У недељу, 17. јула текуће године Господње, са великом радошћу, благодарећи Богу, народ града Карловца и Епархије горњокарловачке заједно са својим архипастиром Његовим Преосвештенством Епископом горњокарловачким Г. Герасимом прославио је свога заштитника и небеског покровитеља Светог Саву горњокарловачког.

Торжественом литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски Г. Андреј, коме су саслуживали Епископ ваљевски Исихије и домаћин-Епископ горњокарловачки Г. Герасим, те свештенство Епархије ваљевске и Епархије горњокарловачке.

По заамвоној молитви Његово Пресвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије благословио је славске дарове хлеб и жито, који су принесени у славу Божију и у част Светог Саве горњокарловачког.

Епископ Андреј обратио се верницима беседом говорећи о животу и састрадавању Св. Саве горњокарловачког са својим народом.

…Овај храм обилује симболима који су на наше спасење драга браћо и сестре. Оно што је некада био симбол таме – гробница, овде постаје симбол свјетлости. Оно што је био симбол смрти, овде у Светом храму постаје симбол живота и на крају оно што је некада био симбол туге и очајања – данас постаје симбол наде. Зато нас свака литургија упућује на главну ствар у Светом Јеванђељу – тему празног гроба и радости која долази након Васкрсења…

Прослави патрона Епархије горњокарловачке присуствовали су: дожупан каровачке жупаније Дејан Михајловић, начелник општине Двор на Уни Никола Арбутина и потпредседник епархијског савета и епархијског управног одбора Епархије горњокарловачке Селимир Вуловић.

Преузето са сајта Епархије горњокарловачке