Владичанска Литургија у част храмовне славе у Рибници

Владика Исихије: Само су хришћани упознали свог Бога и живели са Њим

„Ти си Христос, Син Бога живога“- укратко је исповедање вере, којим апостол Петар утврђује и склапа у име ученика, а потом и свих нас, Нови завет са Господом, једна је од поука које је у петровданском слову упутио Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије на Светој Архијерејској Литургији, коју је у част празника Светих апостола Петра и Павла служио у манастиру Рибница, чији је храм посвећен славним Спаситељевим ученицима

Прослављајући Свете апостоле Петра и Павла, имамо на уму да завет који је Господ Христос склопио са њима траје до данас и трајаће заувек. Петар, по речима Светог Јована Златоуста, као глас апостола исповеда човечанство и божанство Христово. После Педесетнице, илити Силаска Духа Светог на апостоле, они се утврђују у вери и крећу да проповедају име Божје по целој васељени, појаснио је Епископ Исихије улогу у домостроју спасења људског рода, која је промислом Божјим намењена светитељима које данас прослављамо. Светитељима, који су реч Христову раширили читавим Римским царством, као епископи служили у новооснованим Црквама и постављали архипастире тамо где су проповедали и крштавали, а потом настављали даље на својим мисионарским путевима. Петар је, подсетио је Владика Исихије, био Епископ Рима и Господ га је називао стеном на којој је ће сазидати Цркву, јер је његово исповедање било темељ за сваког ко хоће да изгради кућу побожности. Данас молитвено прослављамо страдање Светих апостола Петра и Павла у време првог организованог прогона хришћана за вакта злославног цара Нерона, који је у учењу Цркве назван „претходником антихриста“. Сећамо се и речи апостола Павла које нас уче да се чувамо лажних пророка, јер у свету има много антихриста- људи који себе и своја лажна учења по телесном уму, а не по благодати Божјој, постављају за права учења и себе стављају на место Христа, указао је Владика Исихије.

  • Само су хришћани упознали свог Бога, знали га и живели са Њим. У то време било је много људи који су попут Петра видели својим очима Христа, слушали Га у Његовим блаженим проповедима. Петар је апостол првог, а Павле другог поколења. Он није видео Господа. Обратио се тек касније, када је Господ телесно већ напустио свет. Знамо да је био гонитељ хришћана као ревносни јеврејин и фарисеј, а на чудесном путу за Дамаск Господ му се јавио, просветлио га и он постаје један од најватренијих проповедника. Зато Црква издваја њих двојицу као врховне апостоле. Молимо се њима да моле Господа за мир у целој васељени и душама нашим да да велику милост- објаснио је Владика Исихије најупечатљивије тренутке из житија двојице ученика Господњих, изузетно различитих личности, подударних само у пословичној ревности и љубави према Христу, чије су проповеди вери привеле и до данас приводе милионе људи широм света. 
  • Они су показали да постоји виша вредност на овом свету коју треба ставити на прво место. Ако Бога ставимо на прво место, како су они показали својим животима, онда све остало долази складно на своје место- истакао је Владика Исихије, благосиљајући своју духовну децу да имају увек чврсту веру попут светитеља које данас славимо и сабирају се на Светој Литургији, причешћују се и тиме постају делови Цркве- тела Христовог. Да покажу правоживље пред људима који су ван Цркве, те својим примером посведоче да је лепо бити хришћанин, молити се за цео свет и живети по законима Божјим.  

Након Свете Литургије и литијског опхода око манастирског храма, Владика Исихије је преломио славски колач и честитао славу настојатељу Рибнице оцу Арсенију Јовановићу и свим учесницима сабрања. Прослава Петровдана у рибничкој светињи завршена је славском трпезом.

Ј. Ј.